Clint Eastwood morda znova pred kamero

Šestinosemdesetletni Eastwood pogreša igro, je povedal na festivalu v Cannesu.

Objavljeno
22. maj 2017 12.50
France Cannes 2017 Clint Eastwood Masterclass
V. U., STA
V. U., STA

Ameriški igralec in režiser Clint Eastwood je na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu konec tedna namignil, da bo morda še stopil pred kamero.

Igralec, ki je zaslovel z vlogami v vesternih v 60. letih prejšnjega stoletja, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da občasno pogreša igro, in dodal: »Nekega dne se bom vrnil k njej.«

Na festivalu so ob letošnjem jubileju prikazali njegov film Neoproščeno iz leta 1992, v katerem je Eastwood tudi zaigral. Film je dobil štiri oskarje, tudi oskarja za najboljši film, Eastwood pa oskarja za režijo.

Od kopališkega mojstra do legende Hollywooda

Šestinosemdesetletni Eastwood, rojen v San Franciscu, je najprej nastopal v manjših filmskih vlogah in se preživljal kot kopališki mojster. Pozornost je med drugim pritegnil kot policist v uspešnici Umazani Harry.

Pozneje je zaigral v številnih vesternih, v trilogiji dolarjev režiserja Sergia Leoneja (Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben), kjer je zablestel v vlogi Moža brez imena, kot Jed Cooper pa je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja.

Videti ga je bilo mogoče tudi v trilerjih, kot sta Pobeg iz Alcatraza in Na ognjeni črti, ob Meryl Streep pa je zaigral v ljubezenski drami Najini mostovi.

Po filmu Gran Torino (2008) se je nameraval posvetiti izključno režiranju. Med drugim je režiral uspešnico Onostranstvo, v kateri je zaigral Matt Damon, in biografsko dramo o Nelsonu Mandeli z naslovom Nepremagljiv, v kateri je glavno vlogo odigral Morgan Freeman.

Sodeloval je tudi z drugimi filmskimi ustvarjalci. S Stevenom Spielbergom sta kot režisersko-producentski par med drugim sodelovala pri vojnih dramah Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime.

Oskarja je prejel še za film Punčka za milijon dolarjev, pohvali pa se lahko tudi z dolgim seznamom drugih nagrad.