Damjan Kozole najboljši režiser festivala v Karlovih Varih

Žirijo letošnjega festivala je prepričal s filmom Nočno življenje, navdahnjenim z afero Baričević.

Objavljeno
09. julij 2016 22.55
Ljubljana 18.02.2013 - Sestanek filmskih delavcev - Damjan Kozole.foto:Blaz Samec/DELO
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Karlovy Vary − Slovenski režiser Damjan Kozole je za film Nočno življenje dobil nagrado na najboljšega režiserja na letošnjem 51. festivalu v čeških Karlovih Varih. Glavno nagrado, kristalni globus, je žirija namenila madžarskemu igranemu filmu It's Not the Time of My Life, ki ga je posnel režiser Szabolcs Hajdu, piše na spletni strani festivala.

Kozole je žirijo letošnjega festivala prepričal s filmom, navdahnjenim z afero Baričević, ki se dotika osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji.» To je film o družbi, kjer je gonilna sila strah. To je film o prestrašenih, celo strahopetnih ljudeh. Živimo v času, ko je strah pred medijskim umorom močnejši od strahu pred realno smrtjo,« je o njem povedal režiser.

Njegov novi celovečerec so v uradnem tekmovalnem programu prikazali kot svetovno premiero. Kozole ga predstavil skupaj z ožjo igralsko in ustvarjalno ekipo, v kateri so bili igralca Pia Zemljič in Marko Mandič, koscenarist Ognjen Sviličić, kostumografinja Zora Stančič, koproducentka Labina Mitevska in producent Danijel Hočevar.

Kot so po prejemu nagrade sporočili iz zavoda Vertigo, so film odlično ocenili tudi številni mednarodni novinarji in publicisti, o čemer pričajo kritike v najbolj znanih mednarodnih filmskih publikacijah, kot so Variety, Screen International, Cineuropa, The Wrap. Prejel je tudi najvišjo poprečno oceno skupine mednarodnih filmskih kritikov, ki so na spletni strani FilmNewEurope ocenjevali filme, prikazane v glavnem tekmovalnem programu.

Hajdu pa je prepričal z družinsko dramo, ki jo je posnel na svojem domu z družinskimi člani in prijatelji. Poleg grand prixa, vrednega 25.000 dolarjev, je prejel tudi nagrado za najboljšega igralca.

Posebno nagrado žirije je dobila nenavadna romanca Zoology ruskega režiserja Ivana Tverdovskega o ženski, ki ji je zrasel rep.

Uspešna sta bila tudi oba češka koprodukcijska filma v tekmovalnem programu: Zuzana Maurery je dobila nagrado za najboljšo igralko v filmu The Teacher Jana Hrebejka, zadnji igrani film Jana Nemeca The Wolf from Royal Vineyard Street pa je bil deležen posebne omembe žirije. Še eno posebno omembo žirije je dobila romunsko-švedska drama By the Rails v režiji Catalina Mitulescuja.

V programu Vzhodno od Zahoda je slavil gruzijski režiser Rusudan Glurjidze s filmom House of Others. Posebno nagrado žirije je dobil estonski igrani film The Days That Confused v režiji Triin Ruumet. V kategoriji dokumentarcev je zmagal ameriški esej o ljubezni LoveTrue režiserke Alme Har'el, posebno omembo v isti kategoriji pa si je prislužil dokumentarec o japonskih nabiralcih biserov Ama-San portugalske avtorice Claudie Varejao.

Občinstvo je za najboljšega izbralo ameriški film Captain Fantastic Matta Rossa o moškem - upodobil ga je Viggo Mortensen, ki s šestimi otroki živi v gozdu. Češka igralka Jirina Bohdalova ter ameriški scenarist in režiser Charlie Kaufman pa sta na nocojšnji zaključni slovesnosti prejela nagrado predsednika tega mednarodnega festivala.

Za življenjsko delo so v Karlovyh Varyh, kjer vsako leto prikažejo okoli 150 filmov z vseh koncev sveta, nagradili ameriškega igralca Willema Dafoeja, opažen pa je bil še en slovenski režiser - Miha Knific, ki je za projekt Vztrajanje prejel nagrado Eurimages Lab Award, vredno 50.000 evrov. Nagrada sklada Eurimages, ki so jo letos podelili prvič, je namenjena najbolj obetajočemu filmskemu projektu.

Prihodnje leto bo festival potekal od 30. junija od 8. julija.