Deloskop izpostavlja: Cesarstvo telesa v Kinoteki

Slovenska kinoteka, Ljubljana. Dekle na mostu ob 19. uri, Cesarstvo čutil ob 21. uri.

Objavljeno
26. april 2017 19.11
V. U.
V. U.

Skupinska razstava Telesnost se je v Mestni galeriji Ljubljana že pred tedni umaknila aktualnemu turškemu Mrmranju, spremni program filmskih projekcij pa se še ni poslovil.

Slovenska kinoteka filme s skupnim imenovalcem telesa ponuja še danes in jutri. Človeško telo je v filmu snov, zapišejo, lahko je tudi téma, gonilo, nosilo, fascinacija, fetiš, vprašanje, poudarek.

Nocojšnji večer bo ob 19. uri uvedlo Dekle na mostu (La fille sur le pont), značilno francoska romantična komedija režiserja Patrica Leconta iz leta 1999, ob 21. uri pa bo spet priložnost za ogled kultnega japonskega erotičnega filma Cesarstvo čutil (Ai no corrida) na velikem platnu.

Leta 1976 so ga poleg Japoncev prav tako soproducirali Francozi, in sicer zato, ker japonska cenzura snemanja filma režiserja Nagise Ošime kot zgolj japonskega nikdar ne bi dovolila. Nazornost filma o seksualnem razmerju med moškim in eno njegovih služabnic, obsesiji, za potešitev katere se morata odpovedati vsemu, tudi življenju, je v sedemdesetih letih premikala meje cenzure tudi drugod po svetu, ne le na Japonskem.

Jutri ob 19. uri se bo cikel Telesnost poslovil z zaključno projekcijo klasike Sergia Leoneja Bilo je nekoč na Divjem zahodu (C'era una volta il West) s ponarodelo glasbo Ennia Morriconeja.