Deloskop izpostavlja: Dvanajsti Festival gorniškega filma

Ljubljana, Cankarjev dom, Domžale, Mestni kino, Celje, Metropol, Mojstrana, Slovenski planinski muzej.

Objavljeno
26. februar 2018 11.10
M. V.
M. V.

Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol v Celju in Slovenski planinski muzej v Mojstrani bodo od danes do 4. marca prizorišča slovenskega gorniškega festivala.

Dvanajsta edicija festivala bo ljubiteljem gora in narave ponudila 35 filmov iz 19 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Med njimi je kar šest slovenskih filmov.

Organizatorji napovedujejo teden navdihujočih zgodb posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, skrivnostnih gorskih kultur in ogroženih živalskih vrst, veličastnih podob gora, dih jemajočih pustolovščin in močnih naravovarstvenih sporočil iz zakladnice gorskega sveta.

Projekcije bodo spremljali predavanja in pogovori. Med njimi se bo predstavila italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, nemška vrhunska alpinistka in ledna plezalka Ines Papert ter Silvo Karo, protagonist zlate dobe slovenskega alpinizma in direktor festivala, ki je svojo 40-letno alpinistično pot zaokrožil z letos izdano avtobiografijo Alpinist. Program festivala je dostopen na spletni strani https://gorniski.si/prog/