Deloskop izpostavlja: Jubilejna izdaja Slovenskega filmskega festivala

Portorož, Avditorij. 12. 9., od 9.30, odprtje festivala ob 19.30.

Objavljeno
11. september 2017 20.00

Nocoj se bo v portoroškem Avditoriju s podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo, ki jo bo prejel producent Franci Zajc, in s filmom Marka Naberšnika Slovenija, Avstralija in jutri ves svet začel letošnji nacionalni filmski festival. Tokrat bo potekal dvajsetič.

Za festivalske nagrade se bo potegovalo 52 filmov, od tega 17 celovečerne dolžine, pet srednjemetražne, 22 kratke, osem pa je študentskih filmov. Letošnja novost je, da se s to obilico filmov ne bo več spopadala ena sama žirija, ampak dve.

Ob jubilejni izdaji festival dobiva tudi novo vizualno podobo, za katero je poskrbel oblikovalec Jernej Stritar, za filmski del režiser Janez Lapajne, avtorica novega kipca, ki ga bodo prejeli nagrajenci, stilizirane steklene figure Vesne, pa je oblikovalka Steklarne Rogaška, kjer so kipce tudi izdelali, Ivana Potočnik.

Med celovečernimi filmi, od katerih se letos največ pričakuje, so poleg Naberšnikovega še Ivan Janeza Burgerja, Družinica Jana Cvitkoviča, Rudar Hanne Slak, Družina Roka Bička in Košarkar naj bo Borisa Petkoviča, ki ta teden že prihaja v redno distribucijo.

Festival bo potekal do sobote, 16. septembra.