Deloskop izpostavlja: Oblika vode

Film je na ogled v Ljubljani (Kolosej, Komuna), Mariboru (Maribox, Cineplexx) ter drugih kinematografih Koloseja, Cineplexxa in Art kino mreže.

Objavljeno
06. marec 2018 20.06
M. V.
M. V.

V slovenskih kinematografih je od 22. februarja na ogled film Oblika vode, na Beneškem bienalu z zlatim levom nagrajeni film in pravkaršnji dobitnik štirih oskarjev: za najboljši film, režijo (Guillermo del Toro), izvirno glasbo (Alexandre Desplat) in scenografijo (Paul Denham Austerberry).

Mehiški mojster pripovedništva Guillermo del Toro je pravljico za odrasle umestil v Združene države Amerike na vrhuncu hladne vojne. Zgodba spremlja Eliso (Sally Hawkins), osamljeno nemo čistilko v strogo varovanem vladnem laboratoriju, ki se zaradi poškodbe v otroštvu lahko sporazumeva samo z znakovnim jezikom.

Njeno vsakdanjo rutino spremeni odkritje strogo varovane skrivnosti, luskastega podvodnega bitja, ki ga je oblast pripeljala iz latinskoameriškega pragozda in zaprla v akvarij daleč od javnosti. Elisa z nenavadnim bitjem razvije tesno vez, kar jo izpostavi veliki nevarnosti. Njena usoda je nenadoma v rokah zlonamernega vladnega agenta in sumljivega morskega biologa.