Deloskop izpostavlja: Premiera Komedije solz

Kinodvor, Ljubljana. Nocoj ob 20.30.

Objavljeno
28. april 2017 22.29
V. U.
V. U.

Albert je čemeren star moški v invalidskem vozičku, ki osamljeno živi v velikem stanovanju v Trstu, Ida izobraženka srednjih let.

Srečata se v Komediji solz, celovečernem filmskem prvencu Tržačana Marka Sosiča, ki je znan predvsem kot avtor romanov in zbirk kratkih zgodb ter kot režiser za gledališča v Trstu, Ljubljani in Rimu ter za televizijo.

Pa tudi kot umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu in Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici. Nazadnje so pred dobrim tednom v Trstu na podlagi njegovega besedila o tržaških alpinistih Emiliu Comiciju, Enzu Cozzolinu in Tiziani Weiss krstno uprizorili predstavo Grozljiva lepota.

Pri filmski Komediji solz podpisuje tako režijo kot scenarij, za osnovne motive pa je izbral teme odsotnosti empatije, netolerance, rasizma, fašistoidnosti in nerešenih družinskih razmerij. Zgodba filma se vrti okrog razmerja med omenjenima Albertom in Ido, pri čemer je slednja iz Istre.

Dvakrat na teden se pripelje v Trst, da mu pospravi, skuha in ga umije, vprašanje dostojanstva služkinj in negovalk, ki prihajajo v Trst, pogosto ksenofobno mesto ostarelih ljudi, pa Sosiča po njegovih lastnih besedah že dolgo zanima. Nocojšnje premiere v Kinodvoru ob 20.30 se bo udeležil v družbi glavnih igralcev Marjute Slamič in Iva Barišiča, pogovor pa bo vodil Jure Longyka. Producentka filma je Arsmedia, koprodukcenti MB Grip, Iridium Film in Zvokarna.