Deželi La La kar 14 nominacij za oskarje

Film Damiena Chazella je med drugim dosegel nominacije v kategorijah najboljši film, režija ter glavna moška in ženska vloga.

Objavljeno
24. januar 2017 14.48
LLL d 29 _5194.NEF
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Kar 14 nominacij za oskarje, še enkrat več kot za zlate globuse, kolikor jih je tudi prejel, ima muzikal Dežela La La (La La Land), med drugim za najboljši film, za glavni vlogi (Emma Stone in Ryan Gosling) za režijo in izvirni scenarij. Film je režiral komaj 32-letni Damien Chazelle.

Tako je po številu nominacij izenačen rekord, ki sta ga postavila filma Titanik leta 1997 in Vse o Evi 1950. Romantično glasbeno dramo o ljubezni med igralko in jazzovskim glasbenikom, ki verjameta v uresničitev svojih sanj v Los Angelesu, v Sloveniji že lahko gledamo. Film je nominiran še v naslednjih kategorijah: fotografija, montaža, scenografija, kostum, zvok, montaža zvoka, izvirna glasba in izvirna pesem. Zdaj skorajda ni več dvoma, da bo Dežela La La slavila tudi na podelitvi oskarjev.

Poleg tega se za najboljši film potegujejo še Mesečina (Moonlight), Prihod (Arrival), Manchester by the Sea, Za vsako ceno (Hell or High Water), Lev (Lion), Fences, Skriti faktorji (Hidden Figures) in Greben rešenih (Hacksaw Ridge). Prihod in Mesečina imata po osem nominacij. Tudi večina teh filmov je že na ogled v slovenskih kinih ali pa bodo v kratkem.

Za oskarja za najboljšo režijo se poleg režiserja Dežele La La potegujejo Denis Villeneuve (Prihod), Mel Gibson (Greben rešenih), Barry Jenkins (Mesečina) in Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea).

Casey Affleck in drugi

Nominiranci za oskarja za glavno vlogo so bili bolj ali manj predvidljivi in tudi oskarja v tej kategoriji je mogoče napovedati s precejšnjo zanesljivostjo. Casey Affleck je v filmu Manchester by the Sea odigral največjo vlogo v svojem življenju. Potem ko je starejši brat Ben leta 2012 osvojil filmski svet s svojim izvrstnim filmom Argo, je morda letos na vrsti Casey, ki ima za sabo že eno nominacijo za stransko vlogo (Jesse James in strahopetni Robert Ford). Manchester by the Sea je ob Deželi La La in Mesečini gotovo najbolj hvaljen film leta. Samotarski bostonski hišnik Lee se po bratovi smrti vrne v domačo obmorsko vas, kjer se mora posvetiti najstniškemu nečaku Patricku. Casey Affleck je bil za vlogo nagrajen z zlatim globusom. Film Manchester by the Sea pa utegne osvojiti tudi Ameriško akademijo za film, saj sta ga Združenje ameriških kritikov ter Ameriški filmski inštitut razglasila za enega od desetih najboljših filmov leta, ima pa tudi deset nominacij za prestižno britansko nagrado bafta. Poleg Afflecka se za oskarja za glavno vlogo potegujejo še Andrew Garfield (Greben rešenih), Ryan Gosling (Dežela La La), Viggo Mortensen (Kapitan Fantastični) in Denzel Washington (Fences).

Huppert, Stone, Portman ...

Teže pa je napovedati oskarja za glavno žensko vlogo, saj se zanj potegujejo precej enakovredne Isabelle Huppert (Ona), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie), Emma Stone (Dežela La La) in Meryl Streep (Neslavno slavna Florence).

V igri za tujejezičnega oskarja so danski film Under sandet (Pod minami), iranski Forushande (Trgovski potnik), nemški Toni Erdman, švedski En man som heter Ove (Mož z imenom Ove) in avstralski Tanna.
Med celovečernimi animiranimi filmi za oskarja tekmujejo Kubo in dve struni, Vaiana, Rdeča želva, Zootropolis in Bučko. Med celovečernimi dokumentarci pa so nominirani: I Am Not Your Negro, 13th, Life, Animated, Odprto morje, O.J.: Made in America.

Lanska podelitev nagrad Ameriške filmske akademije je ostala v spominu po treh stvareh: da je oskarja za glavno vlogo končno dobil Leonardo DiCaprio, da so za najboljši film izbrali dramo V žarišču in da so oskarji postali »preveč beli«.

Večja raznolikost

Po objavi 20 nominirancev za oskarja v igralskih kategorijah se je dvignil prah, ker so bili vsi belci. Zato so nekateri filmski avtorji z Willom Smithom in Spikom Leejem na čelu pozvali k bojkotu prireditve. V uvodniku časopisa Variety je takrat pisalo, da ves Hollywood, od filmskih studiev do medijev, nosi del odgovornosti za pomanjkanje raznolikosti med avtorji in filmi. Na koncu se je oglasila predsednica Akademije Afroameričanka Cheryl Boone Isaacs z besedami, da bodo do leta 2020 podvojili število žensk in predstavnikov manjšin med nominiranci. Se je pa število članov Akademije z glasovalno pravico od lani povečalo za skoraj 700. Med novinci, ki tvorijo le deset odstotkov celotnega članstva, je 46 odstotkov žensk oziroma 41 odstotkov pripadnikov manjšin.

Da oskarji že letos niso tako belo obarvani, je med drugimi poskrbel Denzel Washington z režijo filma Fences, priredbo istoimenske gledališke igre Augusta Wilsona, ki je prejela Pulitzerjevo nagrado. Washington, dvakrat nagrajen z oskarjem, v filmu tudi igra, in sicer Troya, afroameriškega delavca, ki se bojuje za preživetje v času rasne segregacije v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Poleg njega zagotavljata raznolikost med drugim Barry Jenkins, režiser Mesečine, in Theodore Melfi, režiser filma Skriti faktorji.

In največje presenečenje letošnje objave nominacij? Vsekakor to, da med njimi ni filma Molk (Silence) o skupini jezuitskih misijonarjev - igrajo jih Andrew Garfield, Adam Driver in Liam Neeson - v 17. stoletju na Japonskem, ki je bila žrtev širjenja krščanstva. Med nominiranci pa tudi ni režiserja tega filma, Martina Scorseseja, ki si je tri desetletja želel posneti ta pretresljivi film po resničnih dogodkih in ljudeh. Ko mu je to končno uspelo, je prezrt. V slovenskih kinih bo na sporedu februarja.

Najboljši film

Dežela La La
Moonlight
Manchester by the Sea
Prihod
Lev
Greben rešenih
Skriti faktorji
Fences
Za vsako ceno

Režija

Prihod, Denis Villeneuve
Greben rešenih, Mel Gibson
Dežela La La, Damien Chazelle
Manchester by the Sea, Kenneth Lonergan
Moonlight, Barry Jenkins

Glavna ženska vloga

Emma Stone, Dežela La La
Natalie Portman, Jackie
Ruth Negga, Loving
Meryl Streep, Neslavno slavna Florence
Isabelle Huppert, Ona

Glavna moška vloga

Casey Affleck, Manchester by the Sea
Denzel Washington, Fences
Ryan Gosling, Dežela La La
Viggo Mortensen, Kapitan Fantastični
Andrew Garfield, Greben rešenih

Stranska ženska vloga

Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lev
Octavia Spencer, Skriti faktorji
Michelle Williams, Manchester By The Sea

Stranska moška vloga

Jeff Bridges, Za vsako ceno
Mahershala Ali, Moonlight
Dev Patel, Lev
Michael Shannon, Nocturnal Animals
Lucas Hedges, Machester by the Sea

Tujejezični film

Under sandet (Pod minami, Danska)
Tanna (Avstralija)
En man som heter Ove (Moški, imenovan Ove, Švedska)
Trgovski potnik (Iran)
Toni Erdmann (Nemčija)