Dimenzije nekega hollywoodskega stečaja

Stečaj podjetja Weinstein zanima tudi državnega tožilca, ki je odgovoren za razvpit hollywoodski primer spolnih zlorab.

Objavljeno
06. april 2018 12.44
FILE - In this Feb. 22, 2015 file photo, media mogul Harvey Weinstein arrives at the Oscars at the Dolby Theatre in Los Angeles. The New York Police Department's special victims division, tasked with investigating rape allegations against Weinstein and
Jela Krečič
Jela Krečič
Stečaj podjetja Weinstein bi bil v običajnih okoliščinah gospodarska tema. A ker je to podjetje razvpitega Harveyja­ ­Weinsteina, enega največjih­ imen zabavne industrije v ZDA, zdaj obtoženega številnih spolnih zlorab, ima zaton njegovega­ podjetja več kot le ekonomske implikacije.

Da podjetje ne bo preživelo škandala ustanovitelja in solastnika, je bilo mnogim jasno v trenutku, ko so oktobra lani prišle v javnost prve izpovedi žensk (predvsem igralk), da jih je zlorabil eden najvplivnejših ljudi v Hollywoodu – Harvey Weinstein.­ Množica obtožb je razkrila, da je Weinstein­ desetletja izrabljal svoj položaj v filmski industriji za spolne usluge. Afera, ki je sprožila preiskavi FBI in državnega tožilstva, je precej hitro pokopala njegovo kariero, hkrati je izgubilo kredibilnost tudi podjetje, ki ga je mogotec vodil od leta 2005.

Slabega pol leta po izbruhu afere je Bob Weinstein, Harveyjev brat in solastnik podjetja, napovedal stečaj, ki pa ima tudi bolj pragmatično plat. New York Times je poročal, da so hoteli s stečajem, ki ga je izvedel Bob Weinsten, zavarovati podjetje pred tožbami žensk, ki bi lahko na sodišču očitale studiu, da je podpiral in omogočal šefovo vedenje. Bob Weinstein se je zelo trudil ohraniti podjetje pri življenju. Od jeseni je pridobil kar nekaj premostitvenih kreditov in prodal animirani film Medvedek Paddington 2 podjetju Warner Bros., da bi lahko družba Weinstein delovala naprej.

Toda februarja letos podjetje ni moglo več obratovati in mlajši Weinstein je razglasil stečaj. Investicijsko menedžersko podjetje Lantern Capital Partners je dalo ponudbo, ki naj bi v stečajnem postopku zagotovila, da bo podjetje za svoje premoženje iztržilo največje možne vrednosti ter s tem poplačalo dolžnike in druge oškodovance.

Najvrednejša lastnina

Pri stečajni zgodbi je pomembno, da je v dokumentacijo tega postopka vključen člen, ki morebitne žrtve nadlegovanja odvezuje molčečnosti, h kateri jih je prisilila pogodba o nerazkrivanju. To so morali podpisati vsi zaposleni v podjetju. Ta odveza najbolj koristi državnemu tožilcu Ericu T. Schneidermanu in njegovemu primeru proti Weinsteinu. Prav pogodbe o nerazkrivanju, ki v poslovnem okolju tovrstnih podjetij veljajo za nenavadne, so omogočile hollywoodskemu mogotcu, da je tako dolgo skrival nečedne podvige. Zdaj je njegovo podjetje izjavilo, da nihče ne sme biti ustrahovan, pozvalo uslužbence,­ naj svobodno spregovorijo o svojih izkušnjah, ter se zahvalilo tistim, ki so si že doslej upali javno spregovoriti o zlorabah. »Podjetje obžaluje, da ne more popraviti škode, ki jo je prizadejal Harvey Weinstein, a upa, da bodo dogodki [razglasitev stečaja] omogočili nov začetek,« so zapisali.

Za družbo Weinstein se je do februarja zanimala tudi skupina premožnih vlagateljev. Zanimal jih je odkup najvrednejše lastnine tega podjetja: resničnostne oddaje Project Runway, lastninske pravice za film Lev: dolga pot domov, Django brez okovov in 285 drugih filmov. Skupino je vodila Maria Contreras-Sweet, nekdanja članica administracije Baracka Obame. Nameravala je poplačati dolgove in v zameno dobiti večino lastništva podjetja, ki bi ga po njeni zamisli upravljale ženske. Toda načrte ji je prekrižal državni tožilec. Vložil je vrsto obtožnic proti podjetju Weinstein, ki naj bi poleg vsega drugega kršilo državne in zvezne zakone, zavrnil je tudi ponudbo skupine Contreras, češ da ne predvideva kompenzacij za žrtve, ne varuje zaposlenih in ne zagotavlja, da bodo tisti, ki so podpirali Weinsteina, kaznovani. Čeprav je skupina Contreras hotela popustiti zahtevam tožilca in ustanoviti sklad za poplačilo žrtvam, vreden 90 milijonov dolarjev, je opustila namere, ko je spoznala, da ima podjetje več dolgov, kot so sprva predvidevali.

Stečaj družbe Weinstein je za zdaj pomemben predvsem v kontekstu postopka proti nekdanjemu direktorju tega podjetja. Sodni epilog mogočneževih spolnih škandalov bo verjetno precej prispeval k spremembi poslovnega ozračja v filmski industriji, doslej prepredeni z raznovrstnimi spolnimi zlorabami. Weinsteinov odvetnik vztraja, da so bili spolni odnosi njegovega klienta sporazumni in da je zadnjega pol leta preživel na terapiji, s katero se je zdravil zaradi odvisnosti od spolnosti. Medtem se nad Weinsteina še vedno zgrinjajo obtožbe o zlorabah.

Drugo vprašanje je, kaj bo ostalo od filmske dediščine podjetja Wein­stein, ki je skrbelo za nekoliko zahtevnejše gledalce in produciralo filme, ki so se pogosto potegovali za oskarje. Najverjetneje bo podjetje s podobno programsko usmeritvijo delovalo naprej, a pod novim lastnikom in najverjetneje tudi z novim imenom.