Dokumentarcu o goslarju Vilimu Demšarju nagrada občinstva v Lizboni

Film 400 let iskanja režiserke Haidy Kancler je na festivalu MUVI Lisboa prepričal v konkurenci 78 filmov.

Objavljeno
08. december 2015 12.50
V. U., STA
V. U., STA
Slovenski dokumentarni film 400 let iskanja, v katerem je režiserka Haidy Kancler predstavila ljubljanskega goslarja Vilima Demšarja, je prejel nagrado občinstva na mednarodnem filmskem festivalu MUVI Lisboa. Festival je v portugalski prestolnici potekal med 1. in 6. decembrom. Za omenjeni film je to že tretja nagrada na festivalih v tujini.

Ne festivalu se je v nacionalni in mednarodni tekmovalni selekciji zvrstilo 78 filmov, ki si jih je ogledalo okoli 2000 ljudi. Geslo festivala je bilo vprašanje In če bi glasbo lahko videli, je sporočila režiserka s pravim imenom Maja Seneković.

Dokumentarec 400 let iskanja, ki je nastal v produkciji Studia Virc za Televizijo Slovenija, prikazuje najbolj uglednega slovenskega goslarja Vilima Demšarja, ki je svoje življenje posvetil stari cremonski skrivnosti izdelovanja violin in iskanju popolnega zvoka instrumenta.

Rodil se je v družini goslarjev in se še pred dopolnjenim 14. letom začel učiti pri očetu, znanem goslarskem mojstru Blažu Demšarju. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je študiral violino in violo ter nato deloval kot profesor violine in kot violist v različnih orkestrih. Ves čas pa je raziskoval in se izpopolnjeval v goslarstvu ter leta 1981 pridobil status goslarja umetnika.

Dokumentarec, kot piše na portalu MMC RTVS, gledalce popelje v popolnoma svojevrsten svet izdelovalcev godal, v glasbenih insertih pa se predstavijo Žiga Brank, Domen Lorenz, Beneški baročni orkester, učenci glasbene šole Tartini, orkester Camerata Medica in drugi. Instrumenti namreč šele v rokah glasbenikov dobijo svojo pravo vrednost, pravi režiserka.

Film je pred tem dobil posebno nagrado na opatijskem festivalu in nagrado žirije na festivalu v albanskem Podgradcu.