Dokumentirano: The End of the Tour (2015)

O depresiji, žalosti in smrti ameriškega pisatelja mlajše generacije Davida Fosterja Wallacea.

Objavljeno
09. junij 2016 14.50
Lenart J. Kučić
Lenart J. Kučić
Novinarja ameriške revije Rolling Stone Davida Lipskyja je presenetila novica, da je umrl uspešni ameriški pisatelj mlajše generacije David Foster Wallace. Po dolgem boju z depresijo in drugimi notranjimi preganjalci je naredil samomor.

Lipsky je bil pretresen, saj je bila njegova uspešna novinarska kariera prepletena tudi s pisateljevo. V omari je poiskal veliko škatlo zvočnih kaset in dve bateriji za stari predvajalnik. Izbral je naključno kaseto in po več kot desetih letih zaslišal Wallaceov glas. Nato je poiskal in uredil stare zapiske ter začel pisati knjigo o petih dneh, ki jih je preživel skupaj s pisateljem na njegovi prelomni turneji, po kateri je postal slaven.

Film ameriškega režiserja Jamesa Ponsoldta The End of the Tour (2015) sicer izjemoma ni dokumentarec, ampak zelo zvesta biografska drama, ki skoraj dokumentaristično opiše kratek, a zelo intenziven odnos med mladim novinarjem in intervjuvancem. Lipsky je komaj prepričal urednika Rolling Stona, naj ga pošlje na pogovor z Wallaceom, saj pisatelji revije niso zanimali. Toda Wallace se je zdel Lipskyju prelomen avtor, saj so kritiki njegov roman Infinite Jest že kmalu po izidu razglasili za novo ameriško literarno klasiko dvajsetega stoletja. Zato se je odpravil na ameriško podeželje in se skozi zimsko pokrajino pripeljal do Wallaceove hiše.

Nadaljevanje lepo pokaže ameriško novinarsko šolo, ki jo gojijo samo še nekatere prestižne revije in časopisi, saj je v digitalni obliki skoraj izumrla. Lipsky sledi Wallaceu na delu knjižne turneje. Spi v njegovi hiši, skupaj večerjata, se vozita po mestu, sedita na letalu, prenočujeta v istem hotelu in se udeležujeta javnih branj. Novinar izrabi vsako priložnost, da diktafonu poroča svoja opažanja. Kaj ima Wallace v kopalniški omarici, kateri posterji visijo na stenah, kakšna je znamka njegovega brivnika in kakšen hamburger je naročil v obcestni restavraciji. Toda njegov naučeni profesionalizem se nepričakovano podredi preprosti človeški psihologiji. Wallace mu postane simpatičen. Njegova nadarjenost ga prevzame in nehote mu začne zavidati slavo, ki se povečuje z vsakim nastopom pred navdušenim občinstvom.

Urednik mora Lipskyja nenehno opominjati, kaj je njegova naloga: pisanje članka, ne prijateljevanje z intervjuvancem. Sprašuje ga, kdaj bo Wallacea soočil z neprijetnimi vprašanji o njegovi težki mladosti, depresiji, domnevni zasvojenosti s heroinom. Toda Lipsky se je takšnim soočenjem dolgo izogibal − tudi zaradi Wallaceove občutljivosti in strahu, da ga bo pisatelj odslovil, še preden bo dobil dovolj gradiva. Dialogi med obema likoma kažejo, kako težko je v novinarstvu vzdrževati profesionalno neprizadetost, če s sogovornikom preživimo več kot samo nekaj odmerjenih minut v tiskovnem terminu − naj se družimo z umetnikom, podjetnikom ali politikom. Kako hitro  poskušamo ugajati sogovorniku in kako zlahka se začnemo sami sebi upirati zaradi manipulacij, s katerimi hočemo pripraviti posameznika, da se razkrije in nam pomaga napisati zanimivejšo zgodbo.

Lipsky in Wallace se nista pozneje nikoli več srečala. Lipskyju je ostal samo glas, shranjen na starih kasetah. Ter spomini na knjižno turnejo, ki je obema mladima avtorjema spremenila življenje in kariero.

***

Priporočila za radovedne

Dokumentarni filmi so v zadnjih letih zaradi krize uveljavljenih medijev, ki si, podvrženi čedalje hujšim finančnim omejitvam, vse težje privoščijo poglobljeno spremljanje kompleksnih zgodb in njihovega zakulisja, v nekaterih prvinah prevzeli zastavo raziskovalnega novinarstva.

Skupina Delovih novinarjev, navdušenih ljubiteljev tovrstnega žanra, vam zato v naši tedenski rubriki Dokumentirano ob četrtkih ob 15.00 predstavlja in priporoča dokumentarne filme po lastnem izboru.

V vlogi avtorjev za pestrost vsebinske in slogovne ponudbe rubrike skrbijo Lenart J. Kučić, Tina Lešničar, Irena Štaudohar, Boris Čibej, Mojca Zabukovec in Igor Harb.

Vsa priporočila za radovedne so zbrana na tej povezavi.