Drevo in Barbari v boj za luksemburški grand prix

V tekmovalni program festivala CinEast so uvrstili filma Drevo in slovensko manjšinsko koprodukcijo Barbari. 

Objavljeno
10. oktober 2014 19.00
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Luksemburgu bo do 26. oktobra potekal sedmi festival CinEast, na katerem se bodo predstavili tudi slovenski filmi. V tekmovalnem programu bodo predvajali film Drevo režiserke Sonje Prosenc, slovensko manjšinsko koprodukcijo Barbari v režiji srbskega režiserja Ivana Ikića, v programu Lux Film Days pa bo na ogled Razredni sovražnik Roka Bička.

Selektorji festivala srednje in vzhodnoevropskega filma, na katerem Slovenija sodeluje tretjič, so v tekmovalni program sedmih filmov izbrali Drevo Prosenčeve, ki po svetovni premieri v Karlovyh Varyh, nagradah na festivalu v Portorožu in prvi mednarodni nagradi na festivalu Film By The Sea na Nizozemskem, uspešno nadaljuje festivalsko pot, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Film bodo predvajali dvakrat, 15. in 16. oktobra. Na obeh projekcijah bo sodelovala tudi režiserka. Film se poteguje za glavno nagrado in posebno nagrado žirije, ki ji predseduje ukrajinski režiser Sergej Loznitsa.

V tekmovalnem programu bodo predvajali tudi slovensko manjšinko koprodukcijo Barbari v režiji Ikića, ki je v Portorožu prejela nagrado za najboljšo koprodukcijo, v Sloveniji pa bo ponovno na ogled na Liffu.

Dan pred sklepom festivala, 25. oktobra, bodo predvajali še Bičkov celovečerni prvenec Razredni sovražnik, ki se je uvrstil med tri finaliste za nagrado lux Evropskega parlamenta. Na sklepni dan bodo kot del posebnega programa z naslovom Ulay v Mudamu pokazali dokumentarni film Projekt rak režiserja Damjana Kozoleta. Pogovor z umetnikom Ulayem bo vodil scenarist filma in kustos Tevž Logar.

Na festivalu bo predvajanih 56 celovečernih igranih in dokumentarnih filmov in 50 kratkih filmov iz 18 držav. Festival bo popestrilo okoli 25 gostov in več spremljevalnih dogodkov.