Dvanajst dni filmskih strasti

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani in v dvorani 5 Koloseja v Mariboru se nocoj začenja jubilejni, 20. ljubljanski mednarodni filmski festival. Letos ponuja 102 režiserja in 106 filmov z vsega sveta.

Objavljeno
10. november 2009 18.14
Ž. L.
Ž. L.
V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani in v dvorani 5 Koloseja v Mariboru se nocoj začenja jubilejni, 20. ljubljanski mednarodni filmski festival. Letos ponuja 102 režiserja in 106 filmov z vsega sveta, ki bodo prikazani v desetih sekcijah. Med njih bodo štiri žirije, razen občinstva so vse mednarodne, podelile naslednje nagrade: vodomca za prvenec ali drugi film v karieri (sekcija Perspektive), nagrado združenja filmskih kritikov Fipresci, nagrado občinstva zmaj in drugič v zgodovini festivala nagrado za najboljši kratki film. Edini slovenski film, prikazan na festivalu (v sekciji Ekstravaganca), bo drugi del trilogije o sodobni Japonski Dražena Štaderja Paradise TV, domače vode pa bodo v podobi ekscentričnega slovenskega plavalca Martina Strela prikazane še v dokumentarnem filmu Mož, ki je premagal Amazonko ameriškega režiserja Johna Maringouina.

Če sezonska in prašičja gripa ne bosta prehudi, Liffe pričakuje okrog štirideset gostov, ki jih bosta gostili dve prizorišči, prvo v drugem preddverju CD in drugo v Kionodvoru. Na festivalu je letos sicer akreditiranih 154 domačih in šest tujih poročevalcev.