Favorit Božji možje pobral tri cezarje

Film režiserja Xavierja Beauvoisa Božji možje je na petkovi slovesnosti v pariškem gledališču Chatelet postal zmagovalec 36. podelitve cezarjev, najpomembnejših nagrad za francoski film.

Objavljeno
26. februar 2011 12.48
Tanja Cirman, delo.si
Tanja Cirman, delo.si
Pariz - Božji možje režiserja Xavierja Beauvoisa je pričakovano prejel tri kipce, poleg cezarja za najboljši film leta še nagrado za najboljšo stransko vlogo, ki jo je prejel Michael Lonsdale, za fotografijo pa jo je prejela Caroline Champetier.

Film francoskega režiserja, posnet po resničnih dogodkih iz leta 1996, ko so v nemirni Alžiriji ugrabili in usmrtili osem francoskih menihov, je lani na filmskem festivalu v Cannesu prejel veliko nagrado žirije. Tokrat je bil z 11 nominacijami absolutni favorit, poroča STA. Božji možje je bil na ogled tudi na lanskem festivalu Liffe.

Prav tako napovedano in pričakovano je nagrado za najboljšega režiserja prejel Roman Polanski za triler Pisatelj v senci. Film je prejel kar štiri nagrade. Poleg omenjene še nagrado za najboljšo priredbo scenarija, glasbo in montažo filma.

Za najboljšo moško glavno vlogo je bil nagrajen Eric Elmosnino, in sicer za vlogo francoskega pevca Sergea Gainsbourga v filmu Gainsbourg (Vie heroique). Cezarja za najboljšo žensko vlogo je prejela Sara Forestier za vlogo levo usmerjene aktivistke v filmu Le Nom des Gens. Cezar za najboljši tujejezični film je šel v roke filmu Socialno omrežje Davida Fincherja.

Božji možje - kino napovednik

Pisatelj v senci - kino napovednik

Gainsbourg - kino napovednik

Le Nom des Gens - kino napovednik (v francoščini)