Film Drevo v Karlovih Varih

Film Sonje Prosenc uspešno prestal svetovno premiero na filmskem festivalu v Karlovihi Varih.

Objavljeno
11. julij 2014 18.20
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Prvenec režiserke Sonje Prosenc, je v začetku tedna doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu East of the West na 49. filmskem festivalu v Karlovih Varih. Drevo je preplet intimnih zgodb o družini, žalovanju in mladostni ljubezni, ki se iz sladkih ukradenih pogledov prelevi v prepovedano upanje, potem ko grožnja krvnega maščevanja začrta nova pravila življenja.

Pred polno dvorano se je predstavila številna filmska ekipa: ob režiserki tudi koscenarist in direktor fotografije Mitja Ličen, producenta Sandra Ržen in Rok Sečen, kostumograf Emil Cerar, scenograf Vasja Kokelj, skladatelj Janez Dovč, ter igralki Katarina Stegnar in Saša Pavlin Stosić, ter mali igralec Lukas Matija Rosas Uršič, so sporočili s filmskega centra.

Istega dne je Slovenski filmski center priredil tudi sprejem na terasi hotela Thermal, ki so se ga udeležili prijatelji slovenskega filma, na njem pa sta se spoznali tudi italijanska režiserka Alice Rohrwacher, dobitnica Grand Prixa letos v Cannesu za film Čudeži in Sonja Prosenc, debitantka v drugem tekmovalnem programu uglednega festivala, ki je namenjen prvencem in drugim filmom, ki so nastali »vzhodno od zahoda«.

O filmu Drevo je poročevalec Vladan Petković na filmskem portalu Cineuropa zapisal: »Drevo je enkratno filmsko delo, to pa od gledalca zahteva osredotočenost in čeprav subtilnost mogoče škoduje samemu filmu, bo občinstvo, ki bo v doživljanje filma vložilo nekaj truda, bogato nagrajeno.«

Film bo domačo premiero imel na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, ki bo potekal od 10.-14. septembra.