Film Izlet je slovenski kandidat za oskarja

Celovečerni film Nejca Gazvode je izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film.

Objavljeno
14. september 2012 15.34
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Celovečerni filmski prvenec Izlet režiserja in scenarista Nejca Gazvode, ki je nastal v produkciji Perfo Production, je izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku so se letos prijavili filmi, ki so bili po pravilih Ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Poleg filma Izlet, so bili v izbor uvrščeni še filmi Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika, Traktor, ljubezen & Rock'n Roll režiserja Branka Djurića, Dolge počitnice Damjana Kozoleta, Aleksandrinke Metoda Pevca in Sfinga Vojka Anzeljca.

Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi: Dunja Klemenc (producentka), Ingrid Kovač Brus (publicistka), Igor Samobor (igralec), Martin Turk (režiser), Ven Jemeršič (direktor fotografije), Branislav Srdić (producent) in Miran Zupanič (režiser).

Izlet po festivalih

Izlet je leta 2011 imel svetovno premiero v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sarajevu. Na 14. festivala slovenskega filma je bil nagrajen s petimi vesnami: za najboljši scenarij, glavno žensko in moško vloga, glasbo ter montažo. Žirija slovenskih kritikov in publicistov ga je proglasila za najboljši film, prejel pa je tudi posebno nagrado revije Stop za igralske dosežke.

Leta 2011 je bil nagrajen na Filmskem festivalu v Arrasu in festivalu Cinedays v Skopju s posebno omembo žirije, leta 2012 pa je prejel štiri nagrade na filmskem festivalu v Nahvillu: najboljši film, najboljša moška, najboljša ženska vloga in posebna nagrada žirije za celotno igralsko zasedbo, ter posebno omembo žirije na filmskem festivalu v Clevelandu.

Režiser Nejc Gazvoda se je uvrstil med deset evropskih filmskih režiserjev, ki jih vsako leto izbere ameriška filmska revija Variety, ki oblikuje uradno programsko sekcijo filmskega festivala v Karlovih Varih. Na filmskem festivalu v Motovunu se je film uvrstil med tri finaliste za nagrado Bauer, ki jo podeljujejo najboljšemu filmu iz regije. V zadnjih dveh letih je torej Izlet obšel več kot 25 festivalov, njegova festivalska pot pa se še vedno nadaljuje, so na SFC zapisali v sporočilu za javnost.

Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev.