Film Slovenka absolutni zmagovalec v Gironi

Slovenka Damjana Kozoleta je poleg glavne nagrade prejela še nagrade za režijo, scenarij in glavno žensko vlogo.

Objavljeno
01. oktober 2012 16.15
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Slovenka, celovečerni igrani film režiserja Damjana Kozoleta je na 24. filmskem festivalu v španski (katalonski) Gironi, ki je potekal med 25. in 29. septembrom,  prejel kar štiri glavne festivalske nagrade. Film je žirija nagradila z Grand Prixom za najboljši film, z nagrado za najboljšo režijo (Kozole), nagrado za najboljši scenarij (Kozole, Sviličič, Luzar) in nagrado za najboljšo žensko vlogo (Nina Ivanišin).

Slovenka, ki je nastala v produkciji Vertigo/Emotionfilm je svetovno premiero doživela že leta 2009 na Sarajevskem filmskem festivalu, do zdaj pa je bila prikazana na več kot 100 mednarodnih filmskih festivalih, med drugimi tudi v Torontu, Rotterdamu, Londonu in Palm Springsu.

Film je leta 2010 prejel veliko nagrado občinstva na festivalu v Parizu, Nina Ivanšin pa je bila za svojo vlogo že nagrajena na festivalih v Valenciji, Parizu in Les Arcu. Prejel je odlične kritike v najpomembnejših filmskih revijah (Variety, Screen International...) in svetovnih časopisih (Liberation, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung...), so sporočili iz producentske hiše.

Svojo kinematografsko pot je film doživel v več kot petdesetih državah (tudi v ZDA, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Braziliji, Mehiki, Japonskem, Tajvanu in v Avstraliji), v številnih državah je izšel tudi na devedejih.  Po treh letih od premiere se še vedno uspešno predvaja po celem svetu.