Filmarji letos najuspešnejši pri črpanju evropskih sredstev

Sredstva, ki so jih filmarji prejeli v okviru treh razpisov za 17 projektov, so dvakrat višja od celoletne lanske podpore.

Objavljeno
18. september 2012 17.49
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Slovenski prijavitelji so v sodelovanju z Media Deskom Slovenija letos dosegli izjemen uspeh v črpanju evropskih sredstev. Raven pridobljene podpore se je po rezultatih Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) povečala na 1,14 milijona evrov sredstev evropskega Programa Media, piše STA.

Sredstva, ki so jih prejeli v okviru treh razpisov za 17 projektov, so dvakrat višja od celoletne lanske podpore, so sporočili iz Media Deska Slovenija.

Štejejo bogate izkušnje ...

Slovenski producent je prvič uspešno kandidiral na zahtevnem razpisu za podporo razvoju skupine treh do petih projektov EACEA. V skupino 13 neodvisnih evropskih producentskih podjetij iz devetih držav se je uvrstila produkcijska hiša Vertigo, ki je prejela 100.000 evrov za razvoj treh filmskih projektov. To so dokumentarni film Ulay režiserja Damjana Kozoleta, igrani Kozoletov film Nočno življenje ter igrani film Zaljubljan zgubljen v režiji Alenke Kraigher.

V utemeljitvi agencije piše, da ima podjetje Vertigo bogate izkušnje s koprodukcijami, predstavilo pa je ambiciozno skupino projektov, na katerih bodo delale ustaljene in izkušene ustvarjalne ekipe. Strategije so dobro pripravljene in kažejo na poglobljeno poznavanje trga, poleg dobre produkcijske izvedljivosti pa ima predstavljena skupina projektov tudi čezmejni potencial.

... in močna ustvarjalna ekipa

Podporo za razvoj samostojnega projekta v višini 25.000 evrov pa je dobilo producentska hiša Studio Virc za dokumentarni film Houston, we have a problem!. V okviru drugega roka Media razpisa za podporo samostojnim projektom se je dokumentarni film režiserja Žige Virca in producenta Boštjana Virca uvrstil na šesto mesto. Od 154 prijavljenih dokumentarnih projektov je bilo uspešnih 31.

V obrazložitvi je agencija zapisala, da gre za zelo zanimiv in inovativen projekt z odličnim cross-medijskim potencialom, dobro strukturiranimi in pripravljenimi strategijami ter briljantno tržno strategijo in uravnoteženim proračunom. Močno ustvarjalno ekipo zaznamujejo mladi obetavni režiser in močni koprodukcijski partnerji.

Za izvedbo letošnjih edicij festivalov sta podporo v okviru zadnjega, četrtega leta partnerskih pogodb, pridobila Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe in Animateka. LIFFe je prejel 50.000 evrov podpore, Animateka pa 18.092 evrov, še piše STA.