Filmska nagrada lux koprodukciji Mustang

Dobitnik filmske nagrade evropskega parlamenta je film turške režiserke Deniz Gamze Ergueven.

Objavljeno
24. november 2015 14.19
V. U., STA
V. U., STA
Film Mustang režiserke Deniz Gamze Ergueven je dobitnik filmske nagrade lux, ki jo podeljuje evropski parlament. Dobitnika nagrade je na današnjem plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu razglasil predsednik Martin Schulz.

Francosko-turško-nemška koprodukcija predstavi družbeno, z lokalnimi tradicijami podprto zapiranje mladih deklet v Turčiji. Kot je dejal Schulz, Mustang prikazuje pet močnih žensk, ki se želijo izviti iz patriarhalne in hinavske družbe.

Schulz je izpostavil še občutljivost za raznolikost, ki jo poudarja nagrada. V luči nedavnih terorističnih napadov je prepričan, da moramo biti pripravljeni braniti idejo, ki nas dela to, kar smo, pred uničevalnim pohodom ljudi z »neumno ideologijo«.

Namen evropske filmske nagrade lux je podpreti evropsko kinematografijo in spodbuditi režiserje, da se lotijo vprašanj, povezanih z evropskimi vrednotami in socialnim položajem.

Med letošnjimi finalisti za nagrado lux sta bila še filma Sredozemlje režiserja Jonasa Carpignana in Učna ura (Urok) režiserjev Kristine Grozeve in Petra Valčanova.