Graparji še vedno zvesti svoji zemlji

Praznik slovenskega filma: Po filmskem večeru sta sledila pohoda po tematski poti.

Objavljeno
05. oktober 2013 21.17
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Grahovo ob Bači – V Baški grapi že 65 let skrbno negujejo spomin na prvi slovenski celovečerni film Na svoji zemlji, danes pa so se s partizansko domovinsko pesmijo vnovič poklonili mojstrovini režiserja Franceta Štiglica.

Ob prazniku slovenskega filma so domačini uradno predali namenu tematsko pot, poimenovano po filmu, ki so ga večinoma posneli v krajih ob reki Bači.

Osrednja slovesnost je potekala na Grahovem, kamor so v goste še enkrat prišli med drugim tudi ustvarjalci filma igralca Štefka Drolc in Aleksander Valič ter člani ekipe Ivan Marinček, Ivo Belec, Darinka Peršin in Emilija Soklič. Podobno kot pri okrogli obletnici filma pred petimi leti je tudi današnja prireditev postala manifest slovenskega filma in slovenske zavesti, še posebej primorske. Za to je poskrbel tudi Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Praznovanje se je sicer začelo že v petek s filmskim večerom, danes pa sta sledila dva organizirana pohoda po tematski poti. Tridnevna prireditev se bo sicer končala danes ob 19. uri z ogledom filma Srečen za umret v tolminskem kinogledališču.

Tematska pot je dveletni projekt Društva Baška dediščina in Krajevne skupnosti Grahovo ob Bači. Na najpomembnejših točkah, kjer so pred 65 leti snemali film, so postavili sedem tematskih tabel, vsebinsko pa so pot dopolnili zgibanka, dve medijski točki in izčrpna spletna stran www.tpnasvojizemlji.si. Krajši ogled slovenske filmske zapuščine bo obiskovalcem vzel največ dve uri, daljša lekcija zgodovine pa približno štiri ure in pol. Pot so Graparji namenili domačinom in obiskovalcem Baške grape, ljubiteljem filma in knjig, učencem, dijakom, študentom, družinam, upokojencem in vsem, ki simpatizirajo z bojem zatiranih za osvoboditev.

»Prvi namen je razširitev turistične ponudbe Baške grape, ki je za zdaj še bela lisa na turističnem zemljevidu. Že v zadnjem letu se je pokazalo, da je tematska pot lahko velika dodana vrednost, zaradi katere bo marsikdo spoznal še drugo kulturno in naravno dediščino doline,« je povedala gonilna sila tematske poti Alenka Zgaga.