Harvey Weinstein: Producent in njegov »kavč za casting«

Spolno nasilje hollywoodskega vplivneža je sprožilo pravo gibanje na družbenih omrežjih.

Objavljeno
18. oktober 2017 17.10
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Na podelitvi oskarjev leta 2013 je voditelj Seth MacFarlane ob tem, ko so razglasili ime dobitnice nagrade za najboljšo žensko stransko vlogo, dejal: »Čestitam. Petim mladim damam se ni več treba pretvarjati, da jih privlači Harvey Weinstein.« Iz občinstva se je slišal živčen smeh, publika nad izjavo očitno ni bila posebej presenečena.

Seth MacFarlane je letos pojasnil, iz katerega vira je že pred štirimi leti prišla do njega informacija, kako se obnaša Harvey Weinstein do žensk. Da jo je ta vplivni producent spolno nadlegoval, mu je zaupala prijateljica, igralka Jessica Barth. Kljub temu da so za to zadevo vedeli mnogi, pa leta 2013 verjetno nihče ni slutil, da se bo iz nje nekoč napletla hollywoodska afera, ki bo prerasla v širšo kampanijo proti spolnemu nadlegovanju in nasilju.

Drobni namigi, da obstaja v producentskem podjetju The Weinstein Company »kavč za casting«, so že prej občasno pricurljali v javnost. Courtney Love je, denimo, leta 2005 na vprašanje, kakšen nasvet bi dala mladi igralki v Hollywoodu, odgovorila: »Če vas Harvey Weinstein povabi na zasebno zabavo v hotel Four Seasons, ne pojdite.«

Prvič pa so nekoliko bolj obsežno o spolnem nasilju Harveyja Weinsteina ameriški mediji pisali leta 2015, ko je svojo izkušnjo z njim obelodanila italijanska igralka Ambra Battilana Gutierrez. Povedala je, da jo je producent povabil v svojo pisarno v New Yorku, jo začel grabiti za prsi ter ji potisnil roko pod krilo. Nekako se je rešila in odšla naravnost na policijo, kjer so detektivi sklenili, da mu bodo nastavili past.

Naslednji dan se je Gutierrezova s producentom spet dobila v hotelu, vendar je bila to pot opremljena s snemalnikom. Posnela je Weinsteina, ko se ji opravičuje za grabljenje za prsi, hkrati pa vztraja, da se morata družiti v hotelski sobi.

Oglasilo se je že več kot 50 žrtev

Pravi plaz obtožb proti Weinsteinu se je usul letos oktobra, ko je najprej New York Times objavil izjave igralk, ki so ga obtožile spolnega napada, nato pa mu je sledil še The New Yorker. Na seznamu tistih, ki trdijo, da so Weinsteinove žrtve, je zdaj že več kot 50 imen, med njimi Asia Argento, Lysette Anthony, Lucia Evans, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Mira Sorvino, Cara Delevingne, Lea Seydoux, Rosanna Arquette, Ashley Judd, Rose McGowan ...

Njihove zgodbe so si precej podobne. Weinstein jih je zvabil v hotelske sobe, ker da se morajo pogovoriti o scenariju ali snemanju, nakar jih je pričakal v kopalnem plašču in zahteval masažo ali pa se razkazoval gol pod tušem, jih grabil za prsi, zahteval oralne ali vaginalne spolne odnose, masturbiral v cvetlični lonček ...

Nekatere so mu uspele uiti, preden jih je posilil, nekatere ne. Vmes jim je pojasnjeval, da tako pač funcionira filmska industrija in da nikoli ne bodo uspele, če se mu bodo upirale. Harvey Weinstein je svoje nečedno početje izvajal več kot tri desetletja, vendar ga je uspešno pometal pod preprogo, tudi tako, da je nekaterim žrtvam plačal za njihov molk.

Ob serijskem izbruhi obtožb je Weinstein zanikal, da bi kadarkoli imel spolne odnose brez privoljenja druge vpletene strani. V svoje opravičilo je dejal, da prihaja iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so bila pravila obnašanja drugačna. Njegovazdaj že bivša odvetnica Lisa Bloom je k temu dodala, da je star dinozaver, ki se uči novih manir.

Zaradi obtožb o spolnem nasilju so ga odslovili z direktorskega mesta v The Weinstein Company, izključili so ga iz filmske akademije, zapustila ga je žena Georgina Chapman, zapustili so ga tudi številni drugi prijatelji in sodelavci. Njegova dejanja raziskuje FBI, saj naj bi poskušal uiti iz ZDA, podobno kot Polanski, pet obtožb proti njemu preiskuje tudi britanska policija. Trenutno je menda v rehabilitacijskem centru v Arizoni, kjer bodo poskušali pozdraviti njegovo odvisnost od seksa.

Brat se je »ločil« od njega

Zadnja dva tedna so svetovni, predvsem pa ameriški mediji zares polni člankov in komentarjev na temo Harveyja Weinsteina. Redkokdo je milosten do njega. Oglasil se je celo Donald Trump ter izjavil, da ga pozna vrsto let in da ga obtožbe proti njemu ne presenečajo. Zelo oster je bil tudi njegov brat Bob Weinstein.

Za Hollywood Reporter je povedal, da je bil sam pogosto žrtev njegovih verbalnih zlorab, enkrat pa je bil celo žrtev fizičnega nasilja. Vedel je, da je njegov brat notoričen ženskar in da je nenehno varal svoji ženi, ni pa vedel, da je šlo za nekonsenzualne odnose.

»Od svojega brata sem se dobesedno ločil pred petimi leti. Nisem mogel več sodelovati z njim, nisem mogel več prenašati njegovega laganja, varanja in slabih odnosov, ki jih je imel z drugimi. Od njega sem se ločil zato, da sem preživel,« je še dejal.

Pravi pa še, da je z bratom po izbruhu škandala govoril dvakrat in da ni kazal nobenega obžalovanja za svoja dejanja. Vendar pa se z enakimi obtožbami zdaj otepa tudi Bob Weinstein, saj ga je spolnega nadlegovanja obtožila Amanda Segel.

Vreden je 153 milijonov funtov

Pravijo, da je bilo v zgodovini Hollywooda malo tako močnih in vplivnih producentov, kot je Harvey Weinstein. Po Celebrity Net Worth je vreden 153 milijonov funtov, njegovi filmi so dobili več kot 300 nominacij za oskarje in 81 oskarjev, v zahvalnih govorih ob podelitvi te nagrade so se mu sodelavci zahvalili 34-krat. Večkrat kot njemu so se zahvalili le bogu in Stevenu Spielbergu.

Tisti, ki ga poznajo, pravijo, da ima dober nos za scenarije, filmske ekipe pa je nadzoroval z zmerjanjem in grožnjami. Ima »vulkanski« značaj, zanj so značilni izbruhi besa. Zna pa biti tudi šarmanten in radodaren. Večkrat je bil obtožen, da je neprimerno posegal v filme, predvsem da je izrezoval prizore. Sicer pa je podpornik Demokratske stranke, liberalec in celo podpornik pravic žensk.

Rodil se je leta 1952 v New Yorku židovskim staršem. Kariero je začel skupaj z bratom Bobom in Corkyjem Burgerjem v sedemdesetih, producirali so rock koncerte. Potem sta z bratom odprla neodvisno filmsko podjetje Miramax, ki je ime dobilo po njunih starših Miriam in Maxu. V osemdesetih je postajalo podjetje vedno bolj uspešno, med drugim so producirali film Seks, laži in videotrakovi. Po uspehu filma Igra solz leta 1993 je Disney kupil Miramax za 80 milijonov dolarjev.

Nakupna pogodba je Weinsteinu in njegovemu bratu omogočil pomembna mesta v podjetju. Naslednje leto je Miramax dal v javnost Šund Quentina Tarantina. Prvega oskarja za najboljši film so dobili leta 1997 za Angleškega pacienta. Sledilo je še veliko uspešnih filmov, kot na primer Dobri Will Hunting (1997) in Zaljubljeni Shakespeare (1998). Brata Weinstein sta Miramax zapustila leta 2005 in ustanovila lastno produkcijsko hišo, na čelu katere je bil Harvey do letošnjega leta.

Spolno izkoriščanje je stalna praksa v Hollywoodu

Hollywoodska zgodovina je polna zgodb o spolnem nadlegovanju, vplivni moški so že od nekdaj izkoriščali svoj položaj in zlorabljali igralke, ki so poskušale priti do vlog. Prvi tovrstni škandal se je zgodil leta 1921, ko je bil komik Roscoe 'Fatty' Arbuckle obtožen, da je posilil in ubil igralko Virginio Rappe.

Shirley Temple je trdila, da si je neki producent odprl zadrgo na hlačah in se razkazoval pred njo, ko je imela vsega 12 let. Joan Collins je trdila, da ni dobila vloge Kleopatre, ker ni hotela v posteljo s studijskim šefom. Tippi Hedren je po twitterju spomnila na čas, ko je bila sama žrtev spolnega nadlegovanja Alfreda Hitchcocka. Z obtožbami o spolnem nadlegovanju so se morali otepati tudi Roman Polanski, Bill Cosby, Woody Allen in Casey Affleck. Gre za bolan sistem, ki se mu je treba upreti, je zapisala igralka Kate Beckinsale na Instagramu, ki je bila Weinsteinova žrtev, ko je bila stara 17 let.

Tudi Emma Thompson je dejala, da je Harvey Weinstein v medijih predstavljen kot anomalija, v resnici pa je v Hollywoodu tovrstno obnašanje množičen pojav. Pa ne le v Hollywoodu, temveč tudi širše. Podobnih obtožb kot Weinstein so bili deležni tudi Bill Clinton, Roger Ailes, Bill O'Reilly in Donald Trump.

Obnašanje Harveyja Weinsteina je sprožilo pravo gibanje na družbenih omrežjih proti spolnemu nadlegovanju in nasilju. Na pobudo igralke Alyssa Milano ljudje označujejo svoje objave s hashtagom #MeToo, količina tovrstnih označb pa naj bi pokazala, kako razširjen pojav sta spolno nadlegovanje in nasilje.