Igra prestolov: Kri moje krvi (6. sezona, 6. del)

Pojavi se Nori kralj, ubežnika reši pogrešani sorodnik, v Kraljevem pristanku je čas za soočenje, Arya sprejme odločitev, Daenerys ima govor. Pozor: članek razkriva vsebino epizode, ki je imela premiero na HBO v ponedeljek, 30. maja ob 3:00 in 20:00. Berite naprej zgolj, če ste si že ogledali ta del, ali pa se res ne morete zadržati.

Objavljeno
30. maj 2016 17.43
Igor Harb, Mateja Košir
Igor Harb, Mateja Košir

Severno od zidu: Vrnitev jezdeca

Začnemo, kjer smo končali prejšnji del, Meera vleče Brana na nosilih po snegu, medtem ko so jima neživci za petami. Bran je še videti kot, da prenaša podatke, gledalci pa vmes vidimo različne scene iz preteklosti, ki smo jih bodisi že videli v seriji, ostale pa najbrž še bomo. Ko je že vse videti izgubljeno, se pojavi deus ex jezdec, za katerega se v skladu z napovedmi in pričakovanji izkaže, da je Branov stric Benjen, pogrešani vodja izvidnikov Nočne straže, ki je izginil v prvi sezoni med iskanjem Hodcev. Razloži jima, da ga je Nočni kralj zabodel, nakar so ga rešili Otroci gozda. Od takrat dela po navodilih Triokega vrana, ki je sedaj v Branu oziroma je Bran postal novi Trioki vran. Le še naučiti se mora obvladovati svoje moči. Bralci knjige se bodo nedvomno spomnili zelo podobnega lika, imenovanega Hladnoroki, ki najprej pomaga Samu in Gilly na jug, nato pa Branu, Hodorju, Meeri in Jojenu do votline Triokega vrana. V knjigah njegova identiteta še ni razkrita, a avtor George R.R. Martin naj bi zanikal, da je to Benjen.

Rogov grič: Srčna pogibel

Sam pripelje Gilly k staršem in epizoda se odvije bolj ali manj v skladu z njegovimi pričakovanji. Oče, ki ga je pod grožnjo smrti nagnal od doma, ga seveda ne sprejme z odprtimi rokami, in ni niti za trenutek pripravljen sprejeti Samovih junaštev. Ko izve, da je Gilly divježinja, mu pove, da bodo otroka obdržali, njej pa našli prostor v kuhinji in ga ponovno napodi. Ko že kaže, da je to slovo in da bo serija pustila eno razmerje v realistični bedi (namesto bolj običajnega optimističnega veličastja ali turobnega pokončanja), najde Sam pogum, vzame družinski meč iz valirijskega jekla Srčno pogibel, Gilly in otroka ter se odpravi.

Braavos: Maske padejo

Arya se loti naloge s ponovnim ogledom predstave o padcu Baratheonov. Med zaključnim govorom igralke, ki je njena tarča, je očitno, da je naročnica dekle, ki igra Sanso, saj ta že recitira njen dialog. Vseeno zastrupi rum, a se v zadnjem trenutku odloči rešiti igralko in ji celo izda naročnico. S tem je njena usoda v Hiši črne in bele zapečatena, sama pa je postala tarča dekleta, saj njen obraz očitno pripada njim. Arya potegne Iglo iz skrivališča in se pripravi na spopad. To skoraj zagotovo ne bo njen konec; čeprav je Igra prestolov naklonjena pobijanju glavnih junakov, je njihov konec zmeraj bolj teatralen kot bi lahko bil ta. Obstaja sicer možnost, da ji vzamejo obraz, nakar bi se to drugo dekle pretvarjalo, da je Arya v preostanku serije, a glede na nastavke je najbrž bolj verjetno, da se bo pridružila gledališki skupini.

Kraljevi pristanek: Vzpon nove kraljice

Dobesedna igra prestolov v Kraljevem pristanku doseže vrelišče, ki skorajda privede do spopada med kraljevo stražo in vojsko duhovščine, ko Visoki vrabec dvigne pokrovko in pokaže, da je glavna jed gotova: kralj Tommen in kraljica Margaery sta zdaj velika vernika in njegov vpliv pri njima je večji od vpliva njunih družin. Jaime in trnova kraljica Olenna sta vsekakor največja poraženca tega soočenja, medtem ko Olennin sin Mace niti ne ugotovi, kaj se dogaja. Vseeno se zdi, da ta dogodek nakazuje vzpon nove kraljice, tj. dejanske kraljice Margaery, ki je našla pot iz ujetništva nazaj na prestol, kjer je sedaj tudi varna pred Cersei. Slednja je sicer videti nekoliko preveč zaverovana v premoč svojega zvestega bojevnika za sojenje z bojem, tako da brez strahu odpošlje Jaimeja v Rečnjavo.

Dvojčka: Vrnitev Walderja Freya

Rečnjavo je namreč zavzel Brynden Tully, stric Catelyn Stark in Lyse Arryn in edini preživeli gost rdeče poroke. Stari Walder je besen in zahteva takojšnjo zmago, nesposobnim poveljnikom pa naroči naj za vabo uporabijo Bryndenovega nečaka Edmura, ki je njihov ujetnik. Od rdeče poroke naprej sicer gledalci serije samo še željno čakamo, kdaj bo Walder dobil kar mu pripada in morda se pričenja ta klobčič razpletati.

Dothraško morje: Braveheart

Scena iz dothraškega morja, ko Daenerys pred svojim khalasarjem presedla iz zvestega konja na še večjo in bolj impresivno žival, je bil zagotovo mišljen kot eden ključnih trenutkov te sezone. Žal, kot smo že videli lani v spopadu v areni, ni preprosto posneti scen, ki bi vključevale velike množice animiranih ljudi in še animiranega zmaja. Posledično je khalasar videti premajhen (in poln nekoliko buckastih stricev z bradami), zmaj pa poceni. To vseeno ne ustavi igralke Emilie Clarke, saj je njen braveheartovski nagovor tako poln strasti in prepričanja, da lahko že sam po sebi prepriča vojsko. Kam pa naprej? Ugotovila je, da potrebuje tisoč ladij, ni pa še jasno, kje jih bo dobila. Morda so Železni otoki vseeno opcija, a najprej se bo morala še ukvarjati z Meereenom, ki ga v tej epizodi nismo videli.

Kri moje krvi

Po epsko tragičnem zaključku prejšnje epizode bi lahko pričakovali bolj umirjen del, a tako smo dobili nazaj osovražene Freye, bili priča soočenju v Kraljevem pristanku, razpotju v Aryini zgodbi in še vrnitvi zmaja Drogona. Glede na to, da smo zakorakali v drugo polovico sezone, se lahko vprašamo, kam vodijo poti. Nedvomno soočenje v Kraljevem pristanku še ni bilo dokončno, pri čemer se Margaery kaže kot najbolj zanimiva igralka, najbrž edina, ki bi lahko nadigrala Visokega vrabca. To dogajanje se morda ne bo zaključilo v tej sezoni, bomo pa najbrž priča Cerseinemu spopadu, pri čemer bo najbolj zanimivo videti, kdo bo Vršačev nasprotnik. Ali bo to res eden redkih likov, ki ga nismo videli umreti? Še bolj zanimivo bo spremljati Branovo pot in razkritja iz preteklosti, medtem ko bi Aryina prihodnja pot lahko imela skrajno žmohtno noto, če bo res potovala z gledališčem. Drugi dve glavni niti zgodbe, Daenerys in Jon Sneg ter vse kar je povezano z njima, pa nezadržno vodita v vojne. Daenerys si bo najbrž dokončno podvrgla sužnjelastnike in našla pot v Zahodnje, medtem ko bo Jon moral osvojiti Sever. Pri prvi bo zanimivo videti, kakšna bo Tyrionova vloga, pri drugi niti zgodbe pa, ali se je naučil kaj diplomacije. Pričakovanje pred zadnjimi štirimi deli je visoko, le upajmo, da se bodo bolj potrudili pri zmajih.

Meta Igra prestolov

Na Delo.si nismo edini, ki pripravljamo analize Igre prestolov. Tako bomo vsak teden izpostavili še nekaj podrobnosti, ki so nas pritegnile na drugih blogih in v podcastih.

Glave

Anže Tomič in Boštjan Gorenc - Pižama v diskusijo povabita Mojco Gorenc, ki je prva, ki izpostavi vse večji poudarek na ženskih likih v seriji. Njihova poldrugo uro dolga razprava se zaključi z zelo obsežno diskusijo o Hodorjevem koncu. Pohvalijo tudi prevod Karmen Dobrile (Hodi, drži vrata), predvsem ko Pižama omeni, da v španski različici preprosto niso prevedli stavka. Redni poslušalci bodo navdušeni tudi nad Tomičevim navdušenjem nad Železnimi otoki, saj je doslej v vsaki analizi Igre prestolov poudaril, da so to njegovi najljubši deli knjig.

Pepijevi zapisi

Pepi se seveda najprej posveti Hodorjevemu slovesu in prav čustveno opiše svoj šok ob razpletu. Veliko prostora posveti analizi možnosti Branovega daru. Sicer pa je nezadovoljen s prehitrimi smrtmi gospode v seriji oziroma splošnim sprejetjem tega početja v primeru Dorana Martella, Roosa Boltona in zdaj še Balona Greyjoya. Do razpleta na Železnih otokih je skeptičen in ga skrbi, da bo to nova Dornija. Podobno kot mi na Delu pa je povsem navdušen s predstavo v predstavi.

Filmstart

Tudi Filmstart večino zapisa posveti dogajanju s Hodorjem, med analizo preostalih dogodkov pa se obregnejo tudi ob dejstvo, da že nekaj časa nismo videli zmajev. Filmstart ima tudi podcast, Filmstop, in večino zadnje epizode so posvetili Igri prestolov. Skozi dobro uro dolgo razpravo obdelajo vse dogodke, zanimivo pa je, da so kljub navdušenju nad vsemi podrobnostmi mnenja, da je to ena šibkejših sezon serije.

IGN

Seveda se tudi IGN ne more izogniti temu, da jih je Hodorjeva smrt prizadela. Izstopa njihovo mnenje glede Meereena, saj so pod vtisom, da Tyrion dela same napake. V njegovi navezavi z rdečo žensko vidijo ponovitev Cerseine napake ob naslanjanju na vero.

Po Prestolih (HBO Go)

HBO-jeva diskusija Igre prestolov se to pot pobaha z Iglo in veliko časa posveti razpravam ob zemljevidih glede mogočih poti, ki jih bosta Jon Sneg in Sansa ubrala v iskanju podpore. Končno pridejo tudi do zaključka, da se t.i. svobodna mesta kot je Braavos ne imenujejo tako zaradi prepovedi suženjstva, temveč zaradi tega, ker vladajo sami sebi. Za prihodnost so mnenja, da bi Meera lahko Brana odpeljala k svoji družini, kjer bi potencialno lahko srečal Jona Snega.

Če potrebujete osvežitev dogajanja iz prvih 5 sezon, smo na Vikendu pripravili video: