Igra prestolov: Ubiti dečka (5. sezona, 5. del)

Vas zanima, kateri ključni dogodki so zaznamovali peti del nove sezone priljubljene serije? Berite naprej, vsak ponedeljek.

Objavljeno
11. maj 2015 15.24
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend

Na prelomu sezone pomembni igralci postavljajo svoje figure v napadalne pozicije. Zgodba te epizode je osredotočena na sever in Meereen, kjer spremljamo štiri vodje. Vsak od njih zasnuje in sproži povsem samosvoj načrt, dva celo drug proti drugemu.

5 modrosti + 1 zahvala

»Dobra mati se nikoli ne odreče svojim otrokom. Kaznuje jih, če jih mora,« reče Mati zmajev, ko enega od uglednežev Meereena uporabi za malico svojih zmajev. In ker jih noče preveč pitati, se bo z drugim raje poročila. Včasih je prstan pač bolj učinkovit od meča.

»Ubij dečka, Jon Sneg. Ubij dečka in naj se rodi moški,« svetuje moister Aemon poveljniku Nočne straže, ko se znajde pred veliko dilemo. In Jon se odloči: kljub nasprotovanju podanikov bo za zid spustil tudi divježe. A da bi mu zaupali, bo moral mednje tudi osebno.

»Sever se spominja,« povedo zvesti severnjaki Sansi in ji ponudijo rešitev iz norišnice Ramsyja Boltona, v kateri se je znašla. Težko si je predstavljati večerjo, med katero morilci tvoje matere in brata zahtevajo opravičilo od domnevnega morilca tvojih drugih dveh bratov.

»Beri še naprej, Samwell Tarly,« reče Stannis Samu, ko se ta prebija skozi debele knjige, da bi dognal skrivnost boja proti hodcem. Zima namreč prihaja. Še več, tokrat smo iz ust moistra Aemona prvič slišali, da je že blizu.

»Tisoče let so bili Valyrijci najboljši v skoraj vsem. Potem pa niso bili več ...« ugotavljata Tyrion in Jorah, tik preden ju napadejo kamnitniki. Napad se konča usodno: s sivoluskom na Jorahovi roki.

+1
Če bi stavili, da bo najbolj duhovit stavek epizode izrekel Tyrion, bi le redko zgrešili. Tokrat se je Jorahu po napadu kamnitnikov zahvalil takole: »Hvala, da si me rešil. Seveda me ne bi bilo treba rešiti, če me ne bi prej ugrabil.«
(mk)

Zid

Jon Sneg vlaga vso energijo v to, da bi postal dober in pravičen poveljnik Nočne straže, predvsem pa ne njen zadnji. Dovolj je sposoben, da se zaveda nevarnosti, ki mu pretijo, a navigacija med njimi je vse prej kot preprosta.

Najprej mora prepričati svobodnjake, da se mu pridružijo in se preselijo južno od Zidu, nato prepričati svoje može, da medse sprejmejo nekdanje sovražnike, ki so jim pobili številne prijatelje in sorodnike, ob tem pa še kralja Stannisa, da mu za transport posodi ladjevje. Slednja težava se izkaže za nemudoma rešljivo, pri prvih dveh nalogah pa ne uspe povsem jasno predstaviti temačne alternative, recimo ji kar apokalipsa snežnih zombijev.

No, Samwell dela na rešitvi slednje težave, vendar zaenkrat brez uspeha, bomo pa videli, kaj bo iz omenjanja citadele v Starem mestu, lokacije iz knjige, ki je v seriji še nismo zasledili.

Zimišče

Medtem ko se Stannis z vojsko odpravi proti jugu, se Roose Bolton kot varuh severa in zavojevalec Zimišča pripravlja na obrambo. Pred tem mora urediti razmere v svoji hiši in predvsem prepričati sina Ramsayja, da mu sledi in ne počenja pretiranih neumnosti.

Ramsay se pripravlja na poroko s Sanso, ki je izvedela, da ima ta ujetega Theona Greyjoya. Ta je odraščal ob Sansi kot neke vrste talec, s katerim je njen oče Eddard Stark zagotovil ubogljivost Theonovega očeta, vladarja Železnih otokov. Kasneje je s prevaro zavzel Zimišče in ga nato izgubil, skupaj s svobodo (in moškostjo), ko ga je zavzel Bolton. Ramsay ga je zlomil in spremenil v sužnja, Sansi pa je končno postalo jasno, da je njen novi zaročenec še bolj moten od njenega prvega, kralja Joffreyja. Vsekakor pa je bolj pripravljen poslušati očetove nasvete in tako postaja še bolj nevaren, a Sanso ščitijo tudi tradiciji zvesti dvorjani in nedaleč nastanjena Brienne.

Valyria

Jorah se odloči izogniti piratom tako, da usmeri jadrnico skozi ruševine nekdaj veličastnega mesta Valyria, doma zmajev, ki velja za prekleto. Po začetnem občudovanju ruševin ju preseneti podoba zmaja, črnega Drogona, ki je ušel Daenerys. Še preden si opomoreta, pa se izkaže, da je strah piratov upravičen; čeprav v Valyriji ni nič nadnaravnega, ju napadejo t.i. kamnitniki, bolniki, ki so podlegli sivolusku. Hči kralja Stannisa je edina, ki je ozdravela za to nalezljivo boleznijo, medtem ko so drugi omenjali, da so bolniki na koncu postali bolj živali kot ljudje. Videti je, da je Tyrion utopljen, a ga Jorah uspe rešiti, vendar za kakšno ceno?

Meereen

Sivi črv je preživel, medtem ko Barristana pripravljajo na pokop. Daario Naharis predlaga vzpostavitev trdne baze in čiščenje mesta Harpijinih sinov, a Daenerys se odloči za bolj neposredno pot z ustrahovanjem vodij starih družin in z enim celo nahrani svoja zmaja. V eni bolj nasilnih scen tega dela, ga zmaja povsem nazorno zažgeta in raztrgata. Daenerys se za nasvet končno obrne k svoji prevajalki Missandei, ki jo opomni, da sama najde najboljše rešitve, kadar izbere tiste, ki jih drugi svetovalci ne vidijo. In tako prikoraka v ječo prestrašenega Hizdahrja zo Loraqa ter mu predstavi svojo kompromisno rešitev za mesto, ki vključuje njuno poroko.

Ubiti dečka

Odraščanje je v tem delu še bolj neposredna tema kot sicer, saj se morajo tako Jon Sneg kot tudi Daenerys, Sansa in Ramsey soočiti z dejstvom, da je treba prepreke premagati na drugačen način, bolj premišljeno in manj impulzivno. Ramsay to ugotovi skozi pogovor z očetom (ki prav tako kot pogovor Stannisa in Shireen v prejšnjem delu temelji na očetovski ljubezni), Jon skozi pogovor z moistrom Aemonom, ki je sedaj najboljši približek njegove očetovske figure, Daenerys s pogovorom s svojo prevajalko, nekdanjo sužnjo, ki še edina vidi skozi vso norost in zmedo Meereena, medtem ko je Sansa podobne pogovore z mentorjem Mezinčkom že imela v prejšnjih dveh delih, sedaj pa je utrdila svojo pot.

Ta epizoda je tudi vrnila elemente iz zgodbe v tok dogodkov, čeprav se ti odvijajo precej drugače. Poroka z Hizadahrjem je denimo v knjigi, vendar je Daenerys vanjo prisiljena, Stannis se na bojni pohod odpravi brez hčerke in žene, Tyriona pa pred utopitvijo in za ceno okužbe s sivoluskom reši povsem drug lik, ki ga v seriji (še) ni, v knjigah pa se izkaže za precej pomembnega. Orisi osrednjih konfliktov te sezone so tako že vidni, razplet pa vse večja neznanka.