Igra prestolov: Vetrovi zime (6. sezona, 10. del)

Eksploziven in epski zaključek, a tudi precej bolj krvav kot smo pričakovali. Bonus: dva nova vladarja. Pozor: članek razkriva vsebino epizode, ki je imela premiero na HBO v ponedeljek, 27. junija ob 3:00 in 20:00. Berite naprej zgolj, če ste si že ogledali ta del, ali pa se res ne morete zadržati.

Objavljeno
27. junij 2016 18.15
Igor Harb, Mateja Košir
Igor Harb, Mateja Košir

Kraljevi pristanek: Kaboom

Teorije o govoricah, ki jih je Qyburn odkril, so se torej izkazale za resnične. Pod mestom je še zmeraj ogromno ognjice in Cersei jo uporabi, da razstreli katedralo z vsemi svojimi sovražniki v Kraljevem pristanku. Pri tem se za najbolj nepripravljenega izkaže Visoki vrabec, navidezno preprost verski vodja, saj ga pokoplje ista nečimrnost, ki naj bi se ji odrekel, ko je stopil v vero. Zmeraj si je dobro zapomniti, da ranjenega sovražnika ne smeš postaviti v situacijo, kjer se zdi, da nima več kaj izgubiti in Cersei je ostala brez vpliva, brez zaveznikov, brez podpore svojega zadnjega otroka in kot se je zdelo, kmalu tudi brez življenja. Kakor koli, kraljica Margaery je edina, ki zazna nevarnost, a je ne izpustijo iz septe in potem je vsega konec v briljantni zeleni eksploziji. Cersei se sicer potrudi rešiti svojega sina Tommna, ko mu prepreči odhod na sojenje, a to se izkaže za kratkotrajno rešitev, saj mlad, neodločen in nesamostojen kralj po pogledu na uničenje in smrt strmoglavi skozi okno. Tako je Cersei naslednja v vrsti za prevzem železnega prestola in Jaime ravno prispe v Kraljevi pristanek, da je priča kronanju. Jaime je že umoril enega norega kralja, tako da je vprašanje, kako bo lahko živel z nič manj uničevalno kraljico? In še pomembnejše vprašanje za avtorje serije: zakaj je bila potrebna scena z otroci, ki ubijejo moistra Pycella? Ta lik je imel edine zanimive scene v 1. sezoni, od takrat pa se samo občasno pojavi in blebeta najbolj očitne neumnosti, tako da služi kot glas reakcije, ki ne more ustaviti napredka. Lahko bi ga že kadar koli odstranili, tudi samo z omembo, a scena v kateri ga Qyburnove »ptičice« zvabijo v klet in zabodejo, se je zdela zares pretirana. Kot da je bilo potrebno pred koncem sezone pokazati a) golo žensko in b) še en posebej krut umor, tj. otroke, kako zabadajo nezmožnega starca. V knjigah je njegova smrt pomembna, saj ga (skupaj s Kevanom) umori Varys, ki šele takrat razkrije svojo pripadnost Daenerys.

Dornija: Velika južna zarota

Scena v Dorniji je kratka, a pomembna za prihodnjo sezono; Olenna je, po smrti sina Maca ter vnukov Margaery in Lorasa, prišla skleniti zavezništvo z Dornijo oziroma s peščenimi kačami. Natančneje z Ellario, saj v svojem slogu odslovi mlade kače, češ, da se odrasli pogovarjajo. Negotovo zavezništvo zgladi in potrdi Varysova prisotnost, kar napove, da očitno vse ženske stopajo skupaj v boj proti Cersei. Toliko o moškem svetu.

Meereen: Dvignimo jadra

In toliko o potrebi po moških. Daenerys naroči Daariu naj ostane v Meereenu in poskrbi za mir in razvoj celotnega Zaliva zmajev, kot se je odločila preimenovati nekdanji Sužnjelastniški zaliv. Tyrionu še zaupa, da ji prihajajoči spopad pomeni več kot ljubezen in v zadnji sceni sezone že vidimo, kako odplujejo, flota ladij s črnimi jadri in rdečim grbom Targaryenov, nad njimi pa letijo trije zmaji. Zanimivo je, da je Varys že na poveljniški ladji ob Daenerys, Tyrionu in Missandei, kar pomeni, da se je sestanek v Dorniji odvil že lep čas nazaj, in da je Cersei že imela čas utrditi oblast.

Staro mesto: Knjižnica

Medtem pa nekateri potujejo bistveno počasneje; Sam in Gilly končno prispeta v Staro mesto, kamor se je Sam prišel učiti za moistra. No, najbrž bo obisk v (noro kul) knjižnici moral zadostovati, saj bi se spodobilo, da oborožen z znanjem in valyrijskim mečem stoji Jonu ob boku med spopadom z Belimi hodci. To pa pomeni, da pomembnost knjižnic ni bila tako izpostavljena že od trilerja Da Vincijeva šifra, kjer glavni junak Robert Langdon navdušeno vzklikne: »Moram v knjižnico ... In to hitro!«.

Zimišče: Kralj Severa

Na Severu se odvijeta dve pomembni sceni. Mezinček končno razkrije svoj načrt: sedeti na železnem prestolu s Sanso ob strani. Torej je z izjavo, da hoče vse, mislil res vse. Pri tem še vedno ni jasno, kdo bi ga sploh lahko potrdil za vladarja, saj ne glede na vse spletke izhaja iz relativno neugledne plemiške družine. Pustimo se presenetiti v naslednji sezoni ali dveh. Druga scena je ponovitev ene od zaključnih scen prve sezone, ko vodje velikih hiš Severa razglasijo Robba za svojega kralja. To pot pokleknejo pred Jonom Snegom po tem, ko Lyanna Mormont izvede pravi mobbing nad njimi. Kljub temu, da je Jon sam rekel Sansi, da je to njeno mesto in da jo tudi Mezinček prepričuje k temu, sta na koncu oba tiho in vse kaže, da je Jon napredoval v kralja.

Zid/Stolp radosti: R+L=J

Kot je zdaj že pokojna Margaery rekla Mezinčku v 2. sezoni: »Jaz nočem biti neka kraljica, ampak Kraljica!«, nam končno razkrita scena iz Stolpa radosti prikaže, da je Jon pravzaprav prestolonaslednik Sedmerih kraljestev. Jonovo targaryensko poreklo je bilo najbrž najbolj popularna teorija bralcev knjig in oboževalcev serije, dejstvo, da še ni bilo dokončno razkrito pa tudi eden glavnih argumentov, da Jon Sneg konec Plesa zmajev oziroma 5. sezone ni dokončno mrtev. A začnimo na začetku, Benjen dostavi Brana in Meero do gozdička ob Zidu in jima pove, da sam ne more naprej. Bran se poveže z drevesom in pogleda v zgodovino, kjer vidi Neda, kako se povzpne po stopnicah stolpa do Lyanne, ki je ravno rodila in zaradi komplikacij krvavi in umira. »Obljubi mi, Ned,« stavek, ki ga je v knjigah preganjal, je postavljen v kontekst in Jonovo poreklo je končno znano.

Dvojčka: Starkovi pošiljajo pozdrave

Epizoda nas dvakrat popelje do Dvojčkov k Freyem. V prvi zlovešči sceni gostijo Jaimeja, Bronna in lannistersko vojsko, kar se zaključi z Jaimijevim osornim slovesom patriarhu Walderju, da njuni družini nista enaki, saj je lannisterska podpora omogočila Freyem vse njihove uspehe. Še pred tem nas kamera opozori na čedno točajko, ki je videti kot da se spogleduje z Jaimejem. V kasnejši sceni prinese Walderju kosilo (mesno pito) in mu pove, da sta njegova sina že prispela. Kot poklon zgodbi knjig se izkaže, da sta že na mizi, servirana. A točajka uspe še potencirati Walderjevo grozo, ko si sname obraz in se razkrije kot Arya Stark ter mu prereže vrat. Za pa še teorija, ki pokvari navdušenje ob Aryini zmagoslavni vrnitvi v Zahodnje: to ni Arya, temveč Sirotica, ki je prevzela njen obraz.

Vetrovi zime

Ta epizoda nosi naslov po prihajajoči predzadnji knjigi, ki bo morda na knjižnih policah prihodnje leto. V epizodi tudi konkretno vidimo prihod zime, ki ga moistri v citadeli Starega mesta sporočijo, ko razpošljejo bele ptice. Igra prestolov je namreč postavljena v svet, kjer letni časi trajajo več let, njihovo menjavo pa zaznajo oz. izračunajo moistri, ki so neke vrste zdravniki/znanstveniki/alkimisti. Astronomi med navdušenci serije so izpostavili, da je takšno stanje možno na planetu z dovolj majhno ali oddaljeno luno, vendar je George RR Martin že zavrnil to teorijo, češ da je razlog magičen. No, kakor koli, bolj kot zima, je v ospredju še en nepredstavljiv nabor pomembnih likov, ki so nenadoma umrli. Že samo Cerseina eksplozija septe je odstranila skoraj vse like iz te lokacije, nepričakovana konca Tommna in Walderja Freya pa sta še potencirala ta učinek. Čeprav rdeča poroka ostaja najbolj šokantni množični pomor junakov v kateri koli televizijski seriji, je bila ta sezona brez dvoma najbolj brutalna. Nenazadnje je vključevala kar dva množična požiga ljudi (ne pozabiti Daenerys v Vaes Dothraki), Ramsayjev pokol vseh svojih sorodnikov, cel kup zdrobljenih in oddrobljenih glav in obešanj (vključno z otrokom), množični pokol nedolžnih vernikov in konec koncev tudi bitko pankrtov.

Serija je tako priljubljena, da se je predvidevanje nadaljnjega razvoja dogodkov razvilo skoraj do iste mere kot športne stave. Kot smo ugotavljali v Vikendovem podcastu Popkulturni pogovori so nekatere napovedi resnično nore, a najpogostejše so se bolj ali manj izkazale za resnične. Jon Sneg je oživel in je Targaryen, Ramsay je umrl grozljive smrti, Daenerys je utrdila oblast in krenila v ofenzivo, Cersei je zažgala del Kraljevega pristanka, Sansi gre na bolje, Arya nadaljuje maščevalni pohod. No, upajmo le, da se bo v prihodnji sezoni kdo začel ukvarjati z dejansko nevarnostjo, Belimi hodci. Več o celotni sezoni pa v petkovem Vikendu in na Delo.si.

Preverite, kako prav ali narobe smo pred dvema tednoma napovedali razplet šeste sezone Igre prestolov v Vikendovem podcastu Popkulturni pogovori.


Meta Igra prestolov

Na Delo.si nismo edini, ki pripravljamo analize Igre prestolov. Tako bomo vsak teden izpostavili še nekaj podrobnosti, ki so nas pritegnile na drugih blogih in v podcastih.

Glave

Podcast Glave je bil posnet v živo, pred razprodano dvorano Desetke v Ljubljani. Anžetu Tomiću in Boštjanu Gorencu - Pižami sta se pridružila režiser Matevž Luzar in Eva Košak, ki se je izkazala za eno najbolje pripravljenih njunih gostov doslej. V skoraj dvourni debati je sama bitka pankrtov zasedla relativno malo prostora, saj jih je tako pritegnil (in razočaral) razplet Aryine zgodbe. Luzar je izpostavil simboliko razsutih pomaranč, ki izhaja iz Botra in pomeni nevarnost ali smrt. Glede zadnjega dela so pravilno izpostavili ognjico kot ključni faktor in najbrž zadnjič razložili R+L=J, Luzar pa je vneto zagovarjal stališče, da bo Jon Sneg preživel do konca serije, saj je nastavljen kot preveč pomemben lik.

Pepijevi zapisi

Enciklopedično poznavanje podrobnosti iz Igre prestolov, ki ga ima avtor, je neverjetno. Ena podrobnost, ki ste jo zagotovo zgrešili: Umber pade v spopadu s Tormundom; Umberji imajo v grbu velikana, Tormundov vzdevek je Poguba velikanov. Sicer je avtor povsem navdušen nad epizodo, a ne more spregledati nekaterih pomanjkljivosti, predvsem s konfrontacijo med Daenerys in Tyrionom. Vsled Ramsayeve smrti napove Eurona kot novega glavnega negativca, čeprav se po ogledu 10. epizode zdi, da bi to znala biti Cersei. Ampak teorija, ki se je nihče drug ne bi spomnil: Davosov jelenček ne izgorel zato, ker R'hllor, bog ognja, dokončno zavrnil Stannisa Baratheona kot Azor Ahaia, ko ni hotel zažgati lika njegove hiše (čeprav je brez težav zažgal njegovo hči).

Filmstart

Tudi na Filmstartu naklonijo precej pozornosti dogajanju na Vzhodnjem, medtem ko samo bitko opišejo s superlativi. Zabavno izpostavijo, da bi se Rickon moral učiti teči pri dr. Shawovi iz Prometeja, ki za razliko od kolegice Vickersove preživi film, ker se pred padajočo vesoljsko ladjo umakne v desno. Bitko primerjajo s Povratnikom, zaključno rešitev konjenice pa (kot vsi) z Gospodarjem prstanov: Stolpa. Poleg povzetka so pripravili še članek z napovedmi, ki se izkaže za dokaj natančnega v grobih orisih. Walderju Freyju denimo napovedo smrt, vendar predvidijo, da bo Arya šele pristala v Zahodnjem.

IGN

IGN za ta epski spopad ponudi dokaj konzervativen povzetek, a uspešno analizirajo razlike med Sansinim in Jonovim pristopom k bitki. Za prihod Theona in Yare so mnenja, da je nekoliko preuranjen (najbrž glede na sicer počasen razplet meereenske zgodbe), vendar vidijo zaključek Daenerysine zgodbe kot smetano na vrhu kolača.

Po prestolih (HBO Go)

Ekipa HBO-jeve uradne analize serije se srčno pokloni padlemu velikanu Wun Wunu, a vseeno razglasi Sanso za zmagovalko tedna. V studiu se pobahajo z modelom zmaja, ki ga uporabljajo na setu, ko delajo z miniaturami, sicer pa odlično razložijo ključne točke ozadja zgodbe. No, še vedno so daleč od Pepija.


Če potrebujete osvežitev dogajanja iz prvih 5 sezon, smo na Vikendu pripravili video: