Igra prestolov: Zlomljen človek (6. sezona, 7. del)

Vrnitev odpisanega, Jon in Sansa se potikata po vljudnostnih obiskih, lezbična piratka napije kastriranca, Arya pa naleti na ostro oviro.

Objavljeno
06. junij 2016 19.38
Mateja Košir, Igor Harb
Mateja Košir, Igor Harb
Pozor: članek razkriva vsebino epizode, ki je imela premiero na HBO v ponedeljek, 6. junija ob 3:00 in 20:00. Berite naprej zgolj, če ste si že ogledali ta del, ali pa se res ne morete zadržati.

Kraljevi pristanek: sub rosa

Začetek epizode skriva veliko presenečenje, ki ga bomo pustili za konec analize, najprej se posvetimo pripravam na nevihto v Kraljevem pristanku. Če se je komu zdelo, da je Visoki vrabec zaradi svojih skorajda čudodelskih manipulativnih sposobnosti všečen lik, je hitro pokuril svoj kapital s šovinističnim navodilom Margaery, da je njena dolžnost dati želje na stran, leči z možem in potrpeti, da bo kraljestvu dala naslednika. Margaery ima bolj ambiciozne načrte in vrabčeve grožnje babici prenese s skrivnim sporočilom, vrtnico, simbolom njihove hiše. Prvič po nekaj sezonah se zadovoljna trnova kraljica nemudoma odpravi iz zanjo vse bolj nevarne prestolnice, pred tem pa z užitkom razdre partnerstvo s Cersei in jo opomni, da je ostala povsem sama.

Sever: Je Sever pozabil?

Jon, Sansa in Davos potujejo po Severu v iskanju zaveznikov, a se njihovi poskusi klavrno končajo. Uspe jim prepričati le 10-letno Mormontovko, pa še to zato, ker je Davos kot Shireenin mentor vešč pogovora z mladimi damami, poleg nje pa še dve manjši družini, ki vsaka pošlje le peščico vojakov. Poleg tega se zdita Jon in Sansa nesposobna navreči najbolj korenite argumente o resnični nevarnosti, se oklepata Starkovega imena in ne zmoreta upravičiti divježev. S takim uspehom se res zdi, da je edino upanje poklicati na pomoč Mezinčka in viteze Arrynskega dola. Dejstvo, da Sansa to počne na skrivaj, sicer kaže, da se načrt ne bo povsem gladko iztekel.

Rečnjava: Riba proti levu

V Igri prestolov nekateri liki dolgo potujejo (Pes in Arya, Brienne in Podrick, Sam in Gilly), drugi pa so takoj na svojem cilju. Pri slednjih vsekakor izstopa Mezinček, ki je videti kot da se teleportira naokrog po Zahodnjem, a Jaime mu ni daleč za petami. Čeprav je na zemljevidu Kraljevi pristanek precej oddaljen od Rečnjave, se Jaime tam kar pojavi (in to skupaj z vojsko Lannisterjevih, ki so bili najbrž stacionirani v drugo smer oddaljeni Livarski skali). Hitro se pokaže, kako nesposobni so Freyjevi pri obleganju, a tudi Jaime z vso vojsko ne uspe prepričati Črne ribe, da bi se kaj premaknilo. Glavni bonus scene je bil v tem, da smo ponovno videli Bronna in upajmo, da bo še prišel na svoj račun.

Bordel: Spij ga dol

Medtem sta Yara in Theon s floto v bordelu, kjer se izkaže, da je Yara uspešna poveljnica tudi zato, ker je ravno tako kvantaška in naklonjena privlačnim dekletom kot njeni možje. Theonu je situacija stresna, saj se ob golih dekletih zave vsega, kar je izgubil; ne zgolj penisa, temveč tudi svobodne voljo in osebnosti. Yara ga prisili, da popije pivo in mu razloži, da naj ji stoji ob strani kot močan podpornik, ali pa sploh ne. Kaže, da bo Theon še odigral kakšno večjo vlogo, tako da ga bomo še videli. Ključna informacija: njuna flota je namenjena v Meereen k Daenerys.

Braavos: Bourne

Arya skuša nekoliko naivno pobegniti in si kupi prostor na ladji za Zahodnje, a preveč zaupa stari ženički, ta pa je seveda zgolj krinka za Siroto, ki jo je prišla ubiti. Zabodena Arya pade v reko, nato krvaveča splazi iz vode (kot Jason Bourne) in se opoteka po mestu, iščoč pomoč. Arya skoraj zagotovo ne bo umrla, a njena rešitev lahko ubere veliko poti in najbrž bomo to videli v začetku naslednje epizode. Mimogrede, ti zaključki v prelomnicah postajajo nekoliko moteči.

 


Nekje: Vrnitev odpisanega

V Igri prestolov nihče ni mrtev dokler ne vidimo pokopa njegovega trupla. Ali pa vsaj, kot pri Stannisu, dovolj ljudi ne komentira, da so ga videli z oddrobljeno glavo. In tako v prvi sceni ponovno srečamo Sandorja Clegana - Psa, bojevnika, ki je ugrabil/rešil Aryo in dalj časa potoval z njo, nato pa klecnil pod Brienninim mečem. Arya ga je pustila, da umre, a našel ga je duhovnik Ray (odlična epizodna vloga Iana McShana) in ga ozdravil. Vidimo, kako majhna skupnost gradi cerkev in si skuša ustvariti svoj miren kotiček, medtem pa Pes in Ray debatirata o bogovih in načrtih. Ray meni, da bog - katerikoli pač je - še ni opravil s Sandorjem in da ga čaka še pomembna naloga. Nato vletijo vojščaki, ki zahtevajo davek; mirno odidejo, a ko se Pes vrne iz gozda, je vsa vas poklana. Vzame sekiro in se odpravi nalogi naproti.

Zlomljen človek
Naslovni zlomljeni človek je seveda Pes, ki je dejansko že »popravljen«, vsaj fizično, medtem ko psihično nikoli ni bil povsem na vrhuncu. Njegova partnerka/sovražnica Aryja je na koncu epizode tudi zlomljena, zabodena. Potem je tukaj še Theon, kastriran in s krizo identitete. Tudi Jon si ni povsem opomogel od izdaje ali se našel na svoji novi poti. Po drugi strani imamo dva nezlomljena, trdoživa lika, Črno ribo, ki ni pripravljen predati gradu Lannisterjem in Freyem, in Margaery, ki okrog mahinacij Visokega vrabca gradi lastne, za svojo prevlado.

Zaključni trije deli sezone veliko obetajo, čeprav je že zdaj jasno, da smo za nekatere niti zgodbe videli zgolj nastavke, ki se bodo razpletli v naslednji sezoni (ali dveh). Tako bomo najbrž skozi Branove prebliske izvedeli nekaj konkretnih stvari glede preteklosti in načrtov Belih hodcev, pričakujemo lahko vsaj eno veliko bitko, najbrž za Zimišče, pa tudi razodetje Daenerysinih načrtov, Aryine usode in začetka razpleta v Kraljevem pristanku. Konkretnim teorijam pa lahko prisluhnete v Vikendovem podcastu Popkulturni pogovori v petek zjutraj.

Meta Igra prestolov

Na Delo.si nismo edini, ki pripravljamo analize Igre prestolov. Tako bomo vsak teden izpostavili še nekaj podrobnosti, ki so nas pritegnile na drugih blogih in v podcastih.

Pepijevi zapisi
Avtor zelo doživeto razglablja o svoji teoriji o potovanju skozi čas oziroma videnjih, ki jih ima Bran ter navrže zelo zanimivo idejo: ali je Bran morda kriv tudi za norost Norega kralja? Tudi on ni bil posebej navdušen nad Daenerysinim motivacijskim govorom, predvsem zato, ker jih ima preveč.

Filmstart

Tudi na Filmstartu pišejo o ideji o Branovi morebitni odgovornosti za norost Norega kralja, kar kaže, da gre za priljubljeno teorijo. Sicer pa postrežejo z eno še bolj inovativno, ki pa se je žal že izkazala za napačno: Arya bi lahko pregovorila Siroto, da združita moči in od Jaqena prevzameta Hišo črne in bele. Tega vsekakor ne bi pričakovali.

IGN
Na IGN-u izpostavijo težavno všečnost Kraljevega pristanka, saj je med verskimi fanatiki na eni in Cersei na drugi strani težko za kogar koli navijati. Navduši pa jih Benjenova vrnitev, saj upajo, da napoveduje vrnitev še katerega »pogrešanega« lika. Pa ne tistega, ki smo ga spoznali v 7. epizodi.

Po prestolih na HBO Go

HBO-jeva uradna serija izpostavi eno svežo teorijo, ali bo Daenerys morda postala antagonist zgodbe, saj se zdi veliko bolj vešča in uspešna v totalitarizmu kot pa v kakršnem koli pravičnem vladanju, kjer je treba sklepati kompromise.


Če potrebujete osvežitev dogajanja iz prvih 5 sezon, smo na Vikendu pripravili video:

 


Igra prestolov na Delo.si

Vsak ponedeljek na Delo.si pripravljamo povzetke in analize novih delov Igre prestolov.
Vabimo vas, da se nam pridružite s svojimi analizami, teorijami in ugotovitvami, ki nam jih posredujte ali v komentarjih pod posameznimi članki ali pa prek družabnih omrežij twitter in facebook.