Igra prestolov: Lomilec priseg (6. sezona, 3. del)

Jon novo življenje izkoristi za zaključek kariere, Arya zaključi trening, Bran pa se približa svoji skrivnosti, medtem ko se ostali trudijo z diplomacijo, a le Varys je pri tem uspešen. Pozor: članek razkriva vsebino epizode, ki je imela premiero na HBO v ponedeljek, 9. maja ob 3:00 in 20:00. Berite naprej zgolj, če ste si že ogledali ta del, ali pa se res ne morete zadržati.

Objavljeno
09. maj 2016 16.53
Igor Harb, Mateja Košir
Igor Harb, Mateja Košir

Zid: Nič

Davos in Melisandre hočeta od pravkar oživelega Jona Snega izvedeti, kaj je videl medtem, ko je bil mrtev. »Nič,« je precej nezadovoljiv odgovor, a Jon hitro najde svojo odločnost in z usmrtitvijo prevratnikov opravi svoje zadnje dejanje kot poveljnik Nočne straže. Nato preda plašč in s tem poveljstvo Nočne straže Eddu, saj se je njegova straža končala, ko je umrl. Najverjetneje bo njegov naslednji korak zbiranje vojske divježev za napad na Boltone. Smiselno bi bilo iskanje podpore med Severnjaki, vendar ti praviloma ne zaupajo divježem, a Davos je diplomat in bo najbrž igral še kakšno vlogo pri vsem skupaj. V knjigah na tej točki potuje naokrog in išče podporo za Stannisa, vendar naleti na namige skrivnosti, ki so povezani z zaroto Severnjakov proti Boltonom. Glede na znaten razkorak med serijo in knjigami glede Stannisa se znajo stvari obrniti tudi povsem drugače. Mimogrede, Sam in Gilly sta na ladji, vendar ne potujeta v Staro mesto, temveč namerava Sam najprej odložiti Gilly in dojenčka pri svojih starših. Kot je v Igri prestolov že običaj, par na potovanju poskrbi za nekaj humorja, ta dva pa tudi za nekaj (povsem znosne in v tako temačni seriji prepotrebne) osladnosti.

Severno od zidu: Kaj je v stolpu?

Bran in Trioki vran še naprej spremljata ključne dogodke iz preteklosti. To pot vidita Branovega očeta Eddarda, kako s skupino privržencev pride do stolpa, kjer se spopadejo z dvema članoma Kraljeve straže, najboljšima mečevalcema v Zahodnjem. Edina akcijska scena te epizode je odlično koreografirana in posneta (zakaj niso ti ljudje skrbeli za Dornijo lani?), a tudi temu primerno krvava. Ključni dogodek tega obiska pa je, ko Bran pokliče očeta, ta pa ga očitno sliši, čeprav Trioki vran skuša prepričati v nasprotno, češ črnilo s katero je zapisana preteklost, se je posušilo. Branovo nenehno ponavljanje vprašanja: »Kaj je v stolpu?« začenja spominjati na podobno vprašanje iz filma 7edem: »Kaj je v škatli?«. Glede na namige, ki smo jih doslej prejeli v seriji, bo tam bržkone umirajoča Lyanna z novorojenčkom, ki bo dobil ime Jon Sneg. No, takšna je vsaj najbolj razširjena teorija, lahko pa se seveda tudi motimo.

Braavos: Daredevil

Arja uspešno zaključi s filmskim obredom prehoda, montažo treninga. Namesto vida vse uspešneje izkorišča druge čute in na koncu odbije napad, medtem ko prepričljivo zatrdi, da je Nihče. Jaqen ji ponudi strupeno vodo, rekoč, da se Nihče nima ničesar bati, in res, požirek je ne ubije, temveč ji povrne vid. Seveda s tem urjenje še ni končano, a upajmo, da se bodo kmalu začeli izrisovati načrti za prihodnost. Jasno je, da bo še odigrala ključno vlogo pri razpletu zgodbe, a za razliko od Arye, gledalci še nismo spregledali.

Kraljevi pristanek: Čas za diplomacijo

Cersei in Jaime ob Qyburnovi pomoči prevzemata Varysovo mrežo lačnih otrok, ki pobirajo posluške in prinašajo govorice. To mimogrede tudi pojasni, kako je Clegane vedel, koga ubiti v prejšnji epizodi, saj je bilo jasno, da s svojo ogromno pojavo ne more biti posebej uspešen vohun. Cersei in Jaime ostro nastopita proti kraljevemu malemu svetu, ki ga vodi njun stric Kevan, a se jima korak ne obrestuje, saj jima Kevan in Olenna (z njima pa tudi vsi ostali) dajo vedeti, da ju nočejo zraven. Podoben nastop ubere njun sin, kralj Tommen, ko od Visokega vrabca zahteva, da Cersei spusti v septo k Myrcellinemu truplu. Tudi on ne doseže svojega, še več, mlad, neizkušen in prestrašen kralj prepusti pobudo Visokemu vrabcu, ki se mu skuša postaviti za glavnega svetovalca. Kot je tipično za Kraljevi pristanek, se bodo spletke morale še korenito zaplesti preden se bodo ponudile kakšne rešitve. Skoraj zagotovo pa bosta Cersei in Olenna morali skleniti zavezništvo, če ne bosta hoteli kraljestva prepustiti Visokemu vrabcu.

Vaes Dothraki: Čas za čakanje

Ostri nastop ne uspe niti Daenerys, ko skuša ponovno uveljaviti svoj položaj, to pot pred vdovami drugih khalov. Zdaj bodo khali na velikem zborovanju določili nekaj podobnega petletnemu načrtu, Daenerys pa mora ponovno čakati, da drugi odločijo njeno usodo. Za najbolj progresivno junakinjo serije (kakor tudi za njene oboževalce med gledalci) je to seveda nadležno, a dajmo se vprašati, ali ni to zanjo morda bolje. Čeprav je bila uspešna osvajalka, je Daenerys večino časa reagirala na situacijo, ne da bi pripravila natančne načrte in jim potem tudi sledila. Rezultat je poraz njenih načel v mestih, ki jih je osvojila, in razkroj Meereena. Morda potrebuje čas za pripravo resnega načrta in lekcijo potrpežljivosti diplomacije. In upajmo, da bo njena rešitev iz dothraškega doma upokojencev kaj več kot deus ex Drogon.

Meereen: Čas za pogovor

Edini spretni diplomat te epizode je Varys, ki zasliši eno od pomočnic Harpijinih sinov. Namesto groženj ji ponudi nov začetek v Pentosu in varno prihodnost za bolehnega sina. In to prinese rezultate, saj zdaj vsaj vedo, kdo stoji za napadi, a je hkrati tudi jasno, da je sovražnik bistveno močnejši od njih. Tyrion med tem poskrbi za, hm, polno kupico humorja, ko skuša napeljati Sivega črva in Missandei k pogovoru ali igri. A vsaj zdi se, da se meereenski novi voditelji zavedajo obsega svojih težav in kljub ogromnim razlikam iščejo ustrezne skupne rešitve. No, glede na zgodbo iz knjig, bi lahko bilo še hujše. In morda tudi bo.

Zimišče: Poslednji krvovolk

Ramsay skuša konsolidirati svojo oblast nad Severom, vendar ne najde prav veliko podložnosti v Smalljonu Umberju. Ta je sicer prišel k njemu v iskanju vojaške podpore za boj proti divježem, a Boltonov ne spoštuje in ne bo upognil svojega kolena. Mu pa izkaže podporo z največjim presenečenjem te epizode, ko mu predstavi Rickona Starka in Osho, za dokaz pristnosti pa navrže še glavo krvovolka (Jonov Duh sedaj ostaja edini). Že kar nekaj sezon nazaj sta Osha in Rickon odšla svojo pot, iskat zatočišče pri Umberjih in v knjigah se še nista ponovno pojavila. Ramsay si seveda ne bi mogel želeti boljših talcev, a vprašanje je, kaj bo z njima storil. Iz stališča razvoja likov in zgodbe se zdi nepotrebno gledati, kako Ramsay muči zdaj še otroka, je pa seveda še ena možnost ...

Lomilec priseg

Naslov je ponovno pomenljiv. Večina junakov je namreč prelomila prisege, denimo Jon Nočni straži, ko jo zapusti, Arya Jaqenu, ko je umorila Tranta, Daenerys dothraškim običajem, ko se po Drogovi smrti ni sama vrnila v Vaes Dothraki. Morda pa bi se morali vprašati tudi, kako je z Umberjevo prisego zvestobe Ramsayju Boltonu. Po Sansinem pobegu in Roosovem umoru je nedvomno jasno, da Ramsay ni zanesljiv zaveznik, kaj šele vodja. Poleg tega se zdi, da bi bil domnevno poslednji preživeli Stark lahko vreden precej več v pogajanjih. Lahko pa je to le del načrta, kako prepričati Ramsayja, da svojo vojsko spravi iz Zimišča, namesto da bi se utrdil za čez zimo. Načrta, ki Roosa ne bi preslepil. Po govoricah naj bi se glavna bitka sezone imenovala Bitka pankrtov, kar bi se potem najbrž nanašalo na Jona Snega in Ramsaya Boltona. Jon ima na svoji strani divježe, ki jih Severnjaki ne marajo, ampak ali je to dovolj močan razlog, da so podprli Boltona? Kot je Varys razložil ženski, ki jo je zasliševal, je vse stvar perspektive, in v Davosu ima Jon na svoji strani nekoga, ki bi znal predstaviti divježe v drugačni luči. No, če smo že pri Davosu, na eni točki bo skoraj zagotovo moral maščevati Shireen, čeprav Melisandre najbrž še ni do konca izpolnila svoje vloge.

Meta Igra prestolov

Pepijevi zapisi

V analizi prejšnjega dela je Pepi v dveh stranpoteh najprej odlično predstavil Davosa in potem še ponudil predlog, kako bi Hodor (oz. Wyllis) moral vsem povedati, kar jim gre. Se pa mu vsekakor pridružujemo pri navdušenju nad Železnimi otoki, čeprav so v aktualnem delu ponovno zmanjkali.

Filmstart

Štirje umori sorodnikov na eno epizodo so preveč, so v recenziji Doma ugotavljali na Filmstartu in izpostavili, da to ne nadomesti razvoja likov in dogajanja. To vsekakor drži, a Lomilec priseg nas navdaja z več upanja.

IGN

Za razliko od Filmstarta, na IGN-u ne bi mogli biti bolj navdušeni nad količino dogajanja v epizodi, ko vidijo Ramsayjev umor očeta, mačehe in polbrata kot pametno potezo in izrazijo veselje nad tem, kako velikan Wun Wun bratu Nočne straže zdrobi glavo. Igričarji so pač drugačni od filmskih navdušencev.

Če potrebujete osvežitev dogajanja iz prvih 5 sezon, smo na Vikendu pripravili video: