Igralka Sophia Loren danes praznuje 80. rojstni dan

»Imela sem težko življenje, a je bilo zelo plodovito,« je dejala kultna igralka.

Objavljeno
20. september 2014 10.27
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Rim - Italijanska filmska igralka Sophia Loren danes praznuje 80. rojstni dan. Jubilej bo obeležila z razstavo, ki jo bodo 22. septembra odprli v muzeju mehiškega milijarderja Carlosa Slima v Ciudad de Mexico, le nekaj dni pred igralkinim rojstnim dnevom pa je izšla njena avtobiografija.

Igralkina avtobiografija nosi naslov Včeraj, danes, jutri (Ieri, oggi, domani). Po poročanju italijanskega tiska ostaja Lorenova v njej zadržana in lastne zasebnosti ne razgalja povsem. Knjiga je sočasno izšla v Italiji, Braziliji, Bolgariji, Franciji, Nemčiji, Rusiji, Španiji ter na Češkem in Nizozemskem, napovedani so še izidi v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji in na Poljskem, piše STA.

Na razstavi v Ciudad de Mexico, ki prav tako nosi naslov Včeraj, danes jutri, bodo na ogled njeni osebni predmeti: glamurozne obleke, svilene torbice, nakit, igralkini portreti, izvirni scenariji in zlat kipec, piše francoska tiskovna agencija AFP.

»Namen razstave ni slavljenje preteklosti, ampak je ta prolog čudovitemu življenju, ki mi je dalo tako veliko,« je igralka dejala na novinarski konferenci pred odprtjem razstave. Kot je še povedala, je njen najljubši predmet na razstavi zlat kipec, ki ga je dobila za vlogo v filmu Dve ženski.

»Imela sem težko življenje, a je bilo zelo plodovito,« je ob tej priložnosti še povedala igralka, ki se je leta 1957 poročila s producentom Carlom Pontijem, s katerim sta bila skupaj do njegove smrti leta 2007.

Sophia Loren se je leta 1934 rodila kot Sofia Villani Scicolone. Kot nezakonska hči je preživela revno otroštvo v Neaplju. Kariero je začela kot fotomodel. S psevdonimom Sofia Lazzaro je igrala najprej v majhnih filmskih vlogah, leta 1952 je odigrala prvi večjo vlogo v filmu Africa sotto i mari. Leta 1953 je spoznala Pontija.

Preboj je naredila z italijanskim celovečercem Vittoria De Sica L'oro di Napoli (Zlato iz Neaplja) leta 1954. Prvega oskarja je prejela za glavno vlogo v De Sicovem filmu Dve ženski iz leta 1960, ameriška filmska akademija pa jo je z zlatim kipcem za prispevek k svetovni kinematografiji nagradila še leta 1991.