Jurij Meden: Naš festival je tukaj povsem iz drugih razlogov

V času jubilejnega LIFFa vam bomo ponudili blogerski niz ljudi, ki so kakorkoli povezani s filmom in festivalom. Pred vami je blog odgovornega urednika revije KINO ter člana programskega sveta 20. LIFFa Jurija Medena.

Objavljeno
11. november 2009 09.23
Delo.si/Liffe.si
Delo.si/Liffe.si
Okrog LIFFa v določenih krogih, kot utrujena in obenem neumorna raglja, vsako leto završi močvirje kritik, ki letijo na dejstvo, da je velik (vedno večji) del festivalskega programa istočasno dostopen na svetovnem spletu, prek piratskih kanalov, ali pa celo na uradno izdanih DVD-jih v tujini. Že res ... ampak, pa kaj potem? Se je glede tega res potrebno vznemirjati in posmehljivo s prstom kazati na festival? Konec koncev gre za globalno stanje stvari, ki se mu lahko ognejo samo največji trije, Berlin, Cannes in Benetke, kjer pač stavijo ekskluzivno na svetovne premiere.

Naš festival pa je tukaj zato iz povsem drugih razlogov. Najprej zato, da filme pokaže tisti večini, ki vendarle ne paberkuje po spletu. Potem zato, ker večina prikazanih filmov sicer v redne kino sporede ne bi zašla. Pa zato, ker noben film na festivalu ni osamljen otok zase, temveč družno predstavljajo specifično programsko izjavo, kar ne velja samo za retrospektive. Nenazadnje pa zato, ker obisk kino predstave še vedno predstavlja edinstveno izkušnjo; ker skratka še vedno obstaja zavest o razločevanju med obiskom koncerta in poslušanjem plošče doma, med obiskom muzeja in listanjem po knjigi reprodukcij. Sam se tako, denimo, morda celo bolj kot prvega ogleda določenih filmov veselim ponovnega ogleda številnih na tem festivalu prisotnih mojstrovin, ki sem jih poprej videl le na domačem monitorju, zdaj pa so naposled dostopne na velikem platnu.


Jurij Meden