Kaj se je zgodilo z Bridget Jones?

V pričakovanju tretje knjige Nora na fanta: Bridget je vdova, oboževalke pa ogorčene.

Objavljeno
06. oktober 2013 17.22
U. I., Nedelo
U. I., Nedelo

Ime: gospa Darcy, dekliško ime Bridget Jones. Starost: 51, a če kdo vpraša, 35. Status: vdova. Družina: dva majhna otroka, Mabel in Billy. Ljubezensko življenje: videva se z 29-letnim Roxterjem.

To je hiter in za oboževalke (dopuščamo možnost, da je med njimi tudi kakšen oboževalec) ne prav razveseljiv povzetek tega, kar se je zgodilo s simpatično zmedeno knjižno junakinjo Bridget Jones po tem, ko jo je pred desetimi leti zasnubil njen sanjski moški Mark Darcy in je – domnevno srečno poročena – izginila iz sveta bralcev.

Skoraj 20 let po tem, ko je Britanka Helen Fielding v časniku Independent začela objavljati kolumno o dnevniku Bridget Jones, prihaja na police tretja knjiga z naslovom Bridget Jones: Mad About the Boy, Nora na fanta.

Uradni datum izida je 10. oktober, mediji pa so v zadnjih tednih razkrili ravno prav pikantnih podrobnosti, da je Bridget, prej samska in po ljubezni hrepeneča približno 30-letnica, spet v središču pozornosti. Očitno se je v njenem življenju marsikaj zgodilo – postala je žena in mati dveh otrok, med oboževalkami pa je najbolj završalo ob informaciji, da je izgubila svojo veliko ljubezen in postala vdova.

Zgodba o veliki sreči z oboževanim moškim je očitno preteklost in že čez nekaj dni bo jasno vsaj to, kako se je usoda poigrala s šarmantnim odvetnikom Darcyjem in končala sanjsko ljubezensko zvezo, ki bi po mnenju romantičnih duš najbrž morala žareti do pozne starosti.

Ljubiteljice knjige so menda iz sebe in na družabnih omrežjih je bilo v dneh po tem, ko je Sunday Times ekskluzivno objavil nekaj odlomkov, prebrati kopico ogorčenih sporočil, v katerih se besno sprašujejo, kaj si avtorica misli, ena od njih pa je v slogu svoje junakinje tvitnila: »Knjiga bo izšla na moj rojstni dan, Mark Darcy pa je mrtev!!«

Fieldingova je prvi roman Dnevnik Bridget Jones izdala leta 1996, tri leta pozneje je izšla še Bridget Jones: Na robu pameti. Knjigi sta bili izvrstno sprejeti, k priljubljenosti pa sta pripomogla tudi filma, ki sta nastala po knjižnih predlogah in v katerih je zaigrala zvezdniška zasedba: Renée Zellweger v glavni vlogi, Colin Firth kot uglajeni, uspešni odvetnik Darcy in Hugh Grant kot nepopravljivi ženskar Daniel Cleaver. Zellwegerjeva je bila za vlogo v prvem filmu celo nomiranirana za oskarja.

V letih, ko bralci niso vedeli, kaj se dogaja z Bridget Jones, se je v njenem življenju marsikaj spremenilo. Očitno pa ni vprašanje, ali se je spremenila tudi Bridget. Ena od težav, s katerimi se ubada v tretji knjigi, je vprašanje, kako uskladiti dve rojstnodnevni praznovanji, ki se bosta zgodili na isti dan. Naj pride na praznovanje 60. obletnice svoje prijateljice s svojim fantom, ki je za polovico mlajši od drugih povabljenih?

Po odlomkih sodeč, ki jih je objavil Sunday Times, niti težke življenjske preizkušnje iz nje niso naredile novega, drugačnega človeka. Takole vleče sklepe za boljše življenje, in to, kot najraje počne, pisno: »Ne bom: pila toliko dietne kokakole pred jogo, ker se celotna vaja sprevrže v en sam poskus, da ne bi prdela. Ne bom: spila več kot dve brezkofeinski kavi na dan. Največ tri. Ne bom: pojedla več kot tri hamburgerje ali tri kruhke s šunko in sirom v Starbucksu na teden.«

Bridget Jones je še vedno polna dobrih sklepov, a precej betežno uresničenih. Tole piše v njenem novem dnevniku: »Nov začetek – nova jaz, sobota, 20. april. Minute, ki bodo namenjene meditaciji: 20. Minute, ki sem jih namenila meditaciji: 0.« Bralke si lahko vsaj malce oddahnejo: če že ni Darcyja, je tu vsaj stara, dobra Bridget.