Kalimero ima 50 let

Pišče, večna žrtev okoliščin, je letos Abraham. Za rojstnodnevno darilo ga napovedujejo v novih epizodah.

Objavljeno
03. december 2013 16.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Reklamam za detergente običajno ne pripisujemo statusa klasike, a obstajajo izjeme.

Taka je Kalimero, črno pišče iz risank starejših datumov, v katerih je vselej tarnal nad vsem, kar se mu je zgodilo. Preden se je osamosvojil v obliki televizijskih risank, se je »izvalil« ravno v svetu oglaševanja pralnih praškov. Še v črno-belih časih.

Njegovi ustvarjalci Nino in Toni Pagot ter Ignazio Colnaghi so ga leta 1963 ustvarili za kampanjo italijanske tvrdke z detergenti Mira Lanza, v reklamah za njene izdelke pa se je pojavljal kot ubogo pišče, ki je padlo v saje ali kako blato in postalo tako črno, da ga še lastna mati ni prepoznala. Iz tega so izšle avanture, med katerimi je bil zimzelena žrtev okolice, rešil pa ga je seveda detergent Ava.

Ob teh reklamah so Italijani realizirali še dolgo serijo 290 epizod s Kalimerom, prevedenih v niz jezikov, v zgodbo te najnesrečnejše žrtve med animirano perjadjo pa so zatem vstopili Japonci in posneli še 99 nadaljnih.

Pišče je v šestdesetih in sedemdesetih letih vsekakor uspešno vstopilo v kolektivno zavest, tudi s ponavljanjem vsem znane fraze »To je krivica, zares!«. Ime Kalimero še danes ne zveni najbolj optimistično, pa čeprav v osnovi pomeni (kalòs kot lep in meròs kot noga) takorekoč »leponožca«.

Pišče je pač bilo majhno in črno in tako ostaja tudi ob svojem Abrahamu, ob katerem so mu Italijani pripravili niz prireditev. V Torinu bo med 7. in 14. decembrom tema filmskega festivala za mlade, naslovljenega Sottodiciotto (Podosemnajstimi). Na njem ga bodo predstavili retrospektivno, napovedujejo pa celo svežo serijo risank s tem likom. Predstavili bodo prvo iz nje, gre pa za mednarodno koprodukcijo, ki bo kmalu dostopna na italijanski nacionalki RAI.

Odkod Kalimeru ime?

Svetemu Kalimeru je posvečena cerkev v Milanu, v kateri je usodni da ženi dahnil omenjeni Nino Pagot. Ni znano, ali je to doživel kot krivico.