Konec risanja najstarejše risanke na svetu

Odgovor na vprašanje, katero televizijsko risanko najdlje kontinuirano producirajo, je doma na Japonskem. Imenuje se Sazae-san.

Objavljeno
27. september 2013 13.05
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Risanka Sazae-san je na programu japonske televizije že od oktobra leta 1969, liki v njej pa so še starejši. Tudi ta risanka je namreč sprva obstajala kot strip, ki ga je že leta 1946 začela izdajati Japonka Mačiko Hasegava (1920-1992), ena prvih japonskih stripovskih avtoric, angažiranih na področju popularnih japonskih mang.

Naslovna gospa Sazae je sicer vesela, a nekolikanj trapasta gospodinja, zapleti v risanki pa se vrtijo okoli vsakdanjih dogodivščin, ki si jih deli z možem, sinom, bratom in sestro.

Tridesetminutne epizode risanke Japonce že dolgo zabavajo ob nedeljskih večerih.

Novost je, da se bo tudi Sazae-san po dolgih 44 letih produkcije poslovila od ustvarjanja, ki je, vsaj v slovenščini, risankam dalo tudi ime. Od ročnega risanja, ki so ga zahteve sodobnega trga bolj ali manj poslale v zgodovino.

Risanka je veljala za zadnjo v japonski televizijski produkciji, pri ustvarjanju katere so ohranjali tudi ročno delo, a z novo sezono temu več ne bo tako. Od prihodnjega meseca dalje bodo Sazae-san kreirali le še digitalno.

Računalniško ustvarjanje je sicer v tovrstno japonsko produkcijo začelo prodirati že okoli leta 1990, prva serija, ki je nastala ekskluzivno z računalniki, pa je bila Doremon, risanka o futuristični robotski mački, ki je postala povsem digitalna leta 2002.

V produkcijo Sazae-san, ki je dolgo ostajala tradicionalna, je računalniška animacija začela vdirati šele leta 2005.