Kraljev govor, pričakovani zmagovalec oskarjev

Ta noč je bila dan holivudskega glamurja, v Los Angelesu so triinosemdesetič podeljevali oskarje. Po pričakovanjih je bil v središču pozornosti v največ (dvanajstih) kategorijah nominirani film Kraljev govor, nazadnje je dobil štiri kipce: za najboljši film, Colin Firth za glavno moško vlogo, David Seidler za najboljši originalni scenarij in Tom Hooper za najboljšo režijo. To slednje je bilo tudi največje polpresenečenje večera.

Objavljeno
28. februar 2011 07.19
Ta. C., M. C., delo.si
Ta. C., M. C., delo.si
Oskarja za glavno žensko vlogo je dobila Natalie Portman za vlogo v Črnem labodu. Oskarja za stransko žensko vlogo je dobila Melissa Leo v Boksarju, za stransko moško pa v istem filmu Christian Bale. Socialno omrežje se ni kdo ve kako odrezalo: nominirano v osmih kategorijah je dobilo samo tri oskarje, za adaptirani scenarij, za originalno filmsko glasbo in za montažo. Še več nominacij (deset) je imel Pravi pogum, vestern bratov Coen, vendar pa ni dobil nobenega oskarja.

David Siedler se je ob prejemu nagrade za izvirni scenarij pošali, da je najstarejši dobitnik oskarja v tej kategoriji. Rodil se je v Londonu leta 1937, do 16. leta pa je tudi sam jecljal, tako kot junak njegovega scenarija, britanski kralj Jurij, ki je kljub temu uspel navdihniti ljudstvo v boju proti nacizmu.

Šala na račun starosti je letela na Kirka Douglasa, ki je na prireditvi z 94. leti predstavljal krepko protiutež mladima voditeljema 32-letnemu Jamesu Francu in 28-letni Anne Hathaway, najmlajši voditeljici podelitve oskarjev doslej. Producenta oddaje, ki jo je prenašala ameriška televizija ABC, Bruce Cohen in Don Mischer, sta želela ljubitelje filma spomniti na zgodovino, obenem pa privabiti ključno kategorijo gledalcev, starih med 18 do 49 let, poroča STA.

Voditelja sta se uvodoma zabavala z vstavljanjem svojih podob v predstavljene filme, malce sta zapela, se preoblekla v oblačila nasprotnega spola in se predvsem imenitno zabavala s pohvalami na račun drug drugega glede svoje mladosti in privlačnosti. Za privlačnost mlajši generaciji je bil med podeljevalci nagrad tudi Justin Timberlake.

Brez oskarja je ostal španski igralec Javier Bardem, ki je bil nominiran za odlično odigrano glavno moško vlogo v filmu Ču do vi to.
V kategorijah mešanje tona, montaža tona in kinematografija in vizualni učinki je vse tri kipce odnesel film Izvor. Aaron Sorkin sicer ni prejel oskarja za režijo kot je bilo morda pričakovati, a ga je prejel za najboljšo priredbo scenarija za film Socialno omrežje. Film o nastanku Facebooka je dobil nagrado tudi za glasbo Trenta Reznorja in montažo Atticusa Rossa.

Oskarja za celovečerni animirani film je dobil finančno izjemno uspešen film Svet igrač 3. Dva oskarja je dobil tudi film Alica v čudežni deželi. Za umetniško režijo sta ga prejela Robert Stromberg in Karen O'Hara, drugega pa je za najboljše kostume prejela Colleen Atwood.

Oskar za tujejezični film je osvojila danska filmarka Susanne Bier za družinsko zgodbo In a Better World. Zlati kipec je prejel dokumentarni film Inside Job ustvarjalcev Charlesa Fergusona in Audrey Marrs, ki pripoveduje zgodbo o zadnji finančni krizi leta 2008, ki so jo zakrivili na Wall Streetu. Nagrado za kratki dokumentarec je dobil Strangers No More, oskarja za makeup je odnesla grozljivka Volkodlak, Luke Matheny je dobil kipec za kratki igrani film God of Love, Shaun Tan in Andrew Ruhemann pa za kratki animirani film The Los Thing.

Prireditev v Kodak Theatru se je začela ob pol enih zjutraj po srednjeevropskem času in je – z uvodnim, enournim paradiranjem zvezd po rdeči preprogi – trajala do šestih.

Zmagovalni govori Toma Hooperja



Najboljši utrinki s podelitve oskarjev