Križnarju in Weissovi nagrada DSFU za humanitarnost

Povedati resnico je najtežje, Tomo Križnar in Maja Weiss pa se že vrsto let trudita odpreti oči in ušesa.

Objavljeno
02. marec 2012 13.26
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana, 2. marca (STA) - Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) je danes ustvarjalcema dokumentarnega filma Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana Tomu Križnarju in Maji Weiss podelila novo nagrado Na svoji Zemlji za humanitarna filmska prizadevanja. Priznanje v obliki plakete jima je pred projekcijo filma v Kinodvoru izročila predsednica društva Iva Krajnc.

Povedati resnico je najtežje, Tomo Križnar in Maja Weiss pa se že vrsto let trudita odpreti oči in ušesa. Zato jima DSFU podeljuje novo nagrado Na svoji Zemlji, je ob tem poudarila Krajnčeva. »Nagrada se ne ozira zgolj na estetiko ustvarjanja, pač pa v osnovi teži k izboljšanju sveta in našega vsakdana z uporabo kamere,« so po poročanju STA nagrado utemeljili njeni ustanovitelji.

Nagrada, poimenovana po prvem slovenskem celovečernem igranem filmu, je po besedah Krajnčeve zaenkrat moralna, v društvu pa se nadejajo, da pri tem ne bo ostalo ter da bo deležna donatorskih sredstev. Zaenkrat je omejena na slovenski prostor in slovenske ustvarjalce, ki zapisujejo resnico s pomočjo filmskih sredstev.

Križnar je ob prejemu priznanja dejal, da se zaveda, da resnica boli, a vendar brez nje po njegovem mnenju ni ničesar. Prepričan je tudi, da jo je potrebno povedati otrokom. Weissova pa se je ob tem zahvalila nekaterim soustvarjalcem.

V filmu Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana sta Križnar in režiserka Weissova dokumentirala skrito iztrebljenje afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu. Film bi moral biti prikazan v programu gala festivalske prireditve Cinema for Peace v sklopu letošnjega Berlinala, kar pa se kljub zagotovilom ni zgodilo. Zato ga je Križnar protestno predvajal nedaleč stran od rdeče preproge, vendar je policija projekcijo po nekaj minutah prekinila.

Slovensko premiero je dokumentarec doživel sredi februarja v mariborskem Kinu Udarnik, danes pa je bila na vrsti ljubljanska premiera, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk. V naslednjih dneh bo, kot je mogoče izvedeti na Križnarjevi spletni strani, na ogled v ljubljanskem Kinu Šiška, Škofji Loki in Cankarjevem domu v Ljubljani, do srede aprila pa ga bodo predvajali še v Celju, Izoli, Krškem, Slovenj Gradcu, Metliki in Novi Gorici.