Spominska tabla za Kruh in mleko

Film režiserja in scenarista Jana Cvitkoviča bo po beneškem levu prihodnosti za najboljši celovečerni prvenec dosegel še stalno obeležje doma.

Objavljeno
12. maj 2017 18.35
V. U., STA
V. U., STA

Tolmin, prizorišče zgodbe filma, s katerim je režiser in scenarist Jan Cvitković leta 2001 na beneški Mostri posegel po levu prihodnosti za najboljši celovečerni prvenec, bo od danes bogatejši za spominsko ploščo.

Odkrili jo bodo na vogalu Prešernove in Gregorčičeve ulice, del poklona Tolmina režiserju, po rodu iz tega mesta, pa je tudi rekonstruiran grafit z napisom Če je Tmin raj je Taverna jabka, ki je leta krasil zid pred vhodom v Taverno, v zlati dobi socializma zgrajeni lokal, namenjen oddihu delavcem po napornem delu, ob subvencioniranem kosilu, šahu, kegljanju ali kozarčku.

Jan Cvitkovič ob prejemu leva prihodnostina beneški Mostri. Igor Modic/Delo

Z leti je postala Taverna zatočišče tistih, ki niso želeli biti doma ali niso imeli kam: ločenih, osamljenih, alkoholikov ali nezaposlenih. Film Kruh in mleko sicer pripoveduje o Ivanu, ki ga zaradi zdravniške stavke dan prezgodaj odpustijo s programa zdravljenja alkoholizma. Vrne se k ženi Sonji in šestnajstletnemu sinu Robiju. Prvo popoldne doma mine v prijetnem vzdušju.

Naslednje jutro Sonja pošlje Ivana v trgovino po kruh in mleko. Ob vrnitvi sreča sošolca iz srednje šole Armanda, skozi pogovor v gostilni pa se izkaže, da je sošolec nekoč, še pred Ivanom, preživel noč s Sonjo. Ivana to tako vrže s tira, da skoraj nevede spije prvo žganje, kar je uvod v tragično zgodbo.

Na prireditvi bo nagovoru pobudnikov Mateja Rutarja ter predstavnikov zveze Mink Tolmin in Društva za ohranjanje in razvoj Tolmin (društva DOR) sledil nagovor tolminskega župana Uroša Brežana, zbrane bo nagovoril tudi režiser Cvitkovič.

Predstavili bodo tudi akcijo ureditve zelenice pred bivšo Taverno, kasnejšim Hamurabijem, ki jo je na pobudo in po načrtu društva DOR uredila Komunala Tolmin.