Majhen slovenski 
»Hollywood« ne bo prodan

Filmski studii na Fornačah: Filmarji bi radi ohranili velik del svojega ustvarjalnega okolja.

Objavljeno
16. januar 2015 19.18
šuligoj viba
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Ministrstvo za kulturo se je odločilo, da ne bo prodalo nekdanjih filmskih studiev Viba filma na Fornačah, ampak bo razmislilo o različnih predlogih za oživitev prostorov nekdanjega­ ateljeja in skladno s tem pripravilo idejni načrt. S tem namenom si je ministrica Julijana Bizjak Mlakar z županom Petrom Bossmanom v ponedeljek ogledala studio in po ogledu sprejela dokončno odločitev.

Na naše vprašanje o proračunskem viru za ta projekt je piarovec na ministrstvu za kulturo Velko Glaner odgovoril, da bo o ureditvi prostorov in njihovih novih vsebinah več znanega, ko bodo te natančneje opredeljene.

Treba bo narediti projektno nalogo s statičnim pregledom in preučiti predloge o tem, za kakšne namene naj bi začeli uporabljati te studie. Po naših podatkih so studie zadnjič uporabljali za snemanje filma Piran – Pirano leta 2009, pred tem so v njih občasno potekali kulturniški projekti. Med drugim tudi projekt Obalnih galerij in mednarodni slikarski tedni.

Mogočni ateljeji z dušo

Župan Peter Bossman je povedal, da so ministrico osupnili mogočni ateljeji s posebno dušo. »Zdaj je še prezgodaj govoriti o vsebinah. Smo šele na začetku pogovorov o tem, da bi v nekakšnem javno-zasebnem partnerstvu prišli do zamisli in sredstev za obnovo teh prostorov. Velika verjetnost je, da bo ministrstvo za kulturo prostore pod določenimi pogoji zaupalo občini.

Najpomembnejše bo najti ustrezno zamisel, ki bi jo lahko iskali tudi z vsedržavnim javnim razpisom. Doslej sta se za te prostore zanimala že dva posameznika: en slovenski umetnik in en avstrijski arhitekt in kulturnik, ki bi bil pripravljen zagotoviti tudi nekaj sredstev. Morali bi čim prej najti način in obliko upravljanja, da bi se lahko prijavili za morebitna razpoložljiva evropska sredstva.

O tem, koliko denarja bi potrebovali za obnovo, ni mogoče govoriti, dokler prostorov ne preučijo gradbeniki in dokler ne bomo natančno vedeli, kaj bi morali investirati. Vsekakor je občina Piran zainteresirana za projekt in bo sodelovala. Tudi zato, ker bomo še letos jeseni začeli urejati obalni zid, sprehajališča, kolesarske steze v neposredni bližini na Fornačah, za kar bomo namenili približno 700.000 evrov, pri čemer bomo vgrajevali tudi zahtevno infrastrukturo,« je povedal piranski župan.

Prostore filmskega studia na Fornačah (v neposredni bližini velike garažne hiše pred mestom) je država hotela prodati že leta 2013. Piranski arhitekt in dolgoletni predstojnik urada za urbanizem Boris Kočevar je pred dolgimi leti napisal diplomsko nalogo o območju nekdanje tovarne Salvetti in njenih programih. Ti prostori so bili prvotno namenjeni steklarni, kasneje tovarni mila.

Del stavb je nekaj pred letom 1960 postal filmski atelje, v katerem so posneli veliko filmov, gostil je tudi številne filmske zvezde. O zlatih filmskih časih, majhnem slovenskem »Hollywoodu« in zapuščenih studiih priča razstava Piran v filmu (več avtorjev), ki bo do nedelje gostovala v Mestni galeriji Piran. Stavbišče so najprej prodajali za 1,5 milijona evrov, kasneje so znesek bistveno znižali (na 600.000 evrov), a niso dobili kupca.

Tukaj bi lahko nastala majhna primestna četrt, morda nekakšen piranski »Quartier Latin« – umetniška četrt, v kateri bi našli prostor različni ustvarjalci. Radovan Čok, predsednik Združenja filmskih snemalcev Slovenije, je povedal, da se s tem uresničuje več let staro geslo slovenskih filmarjev: »Fornač ne damo«, da ima njihovo združenje formalno sedež na Fornačah, vendar prostorov (zaradi domnevne nevarnosti) ne more uporabljati, in da bodo to nedeljo ob sklepu razstave Piran v filmu predvajali dokumentarni film o Branimirju Tumi, direktorju Viba filma.

Po njegovem mnenju bi morali ustanoviti nekakšen konzorcij potencialnih uporabnikov teh prostorov, ki bi imeli pomembno besedo pri snovanju prihodnjih vsebin. Filmarji se zavedajo, da to ne more biti več prostor, namenjen samo njim. Vendar bi bilo prav, da bi še lahko snemali filme, da bi imeli tukaj muzej slovenskega filma, s kotičkom za Františka Čapa, lahko bi imeli tudi kinodvorano, prostore za poletne filmske šole in delavnice ... Skratka, filmski duh ostaja na Fornačah.