Martin Scorsese bo posnel film o Ramonesih

Znameniti ameriški filmski režiser se bo lotil biografskega filma o eni najvplivnejših punk rock skupin na svetu.

Objavljeno
03. september 2014 17.25
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Te dni je završalo med ljubitelji glasbe in filma. Prekaljeni filmski ustvarjalec Martin Scorsese, znan po številnih izjemnih tudi glasbenih in dokumentarnih filmih, je objavil, da bo posnel biografski film o eni prvih punk skupin na svetu The Ramones. Ti so leta 1974 začeli veliko glasbeno revolucijo.

Poleti je umrl zadnji izvirni član zasedbe Tommy Ramone (Thomas Erdelyi oziroma po madžarsko Tamás Erdélyi), lastniki zapuščine skupine pa so objavili kar nekaj velikih načrtov ob letošnji 40-letnici nastanka skupine in čez dve leti ob 40-letnici izida prvenca The Ramones.

Napovedali so dokumentarni film, gledališko predstavo, knjigo, ponovne izdaje albumov, modno linijo ter biografski film, ki ga bo režiral Martin Scorsese. Kot je povedal Jeff Jampol, ki upravlja zapuščino skupine, bodo veliko slavje naredili leta 2016.

Ob pripravah na dokumentarec so odkrili in tudi zaščitili veliko videoposnetkov in mogi od njih še niso bili videni. Prikazal bo predvsem njihove začetke na turnejah v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

O nastajajoči knjigi je dejal, da ne bo toliko biografska, kot bo prinesla zgodbo njihovem nastanku, snemanju prvih pesmi in noriji, ki je sledila. Bo kombinacija, proze, fotografij, spominkov in posterjev. »The Ramones so bili prva punk skupina in je začela punk gibanje.«

Seveda pa Martin Scorsese ni bil slučajno izbran, saj je znan po svoji strasti do glasbe. Leta 1977 je posnel glasbeno dramo New York, New York z Robertom DeNirom in Lizo Minelli, vrsto dokumentarnih filmov o bluesu, pa glasbene koncertne filme od The Last Waltz s skupino The Band do Shine a Light s skupino The Rolling Stones ter video za pesem Bad Michaela Jacksona.