Mladi režiser Biček nagrajen na beneški Mostri

Nagrada kritikov Bičku za film Razredni sovražnik, nagrado občinstva Cvitkoviću za vlogo v Zoranu, mojem nečaku idiotu.

Objavljeno
06. september 2013 23.41
Vesna Milek, Sobotna priloga
Vesna Milek, Sobotna priloga

70. jubilejni Beneški filmski festival je bil po dvanajstih letih, odkar je Jan Cvitkovič prejel beneškega leva prihodnosti za prvenec Kruh in mleko, spet usoden za slovenski film. Zdaj sta, nenavadno naključje, vsak v svoji vlogi, v nagrajenih filmih novomeški režiser Rok Biček in Jan Cvitkovič kot igralec v filmu Zoran, moj nečak idiot.

Film v koprodukciji Igorja Prinčiča in slovenske producentske hiše Staragara (Miha Černec), v katerem med drugim igrajo tudi Jan Prašnikar v naslovni vlogi Zorana, Jan Cvitkovič, Marjuta Slamič in Peter Musevski, je v petek prejel nagrado občinstva, v programu Beneški dnevi (Venice Days) pa še nagrado za moško vlogo, ki jo je dobil italijanski glavni igralec Giuseppe Battiston.

Rok Biček pa je le nekaj ur kasneje, v petek ob šesti zvečer, v konkurenci šestih prvencev prejel nagrado za najboljši film po izboru kritike.

Scenarij za nagrajeni film Razredni sovražnik, ki temelji na resničnem dogodku – samomoru dijakinje na gimnaziji Novo mesto – so napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček (oba sta bila takrat dijaka na tej gimnaziji) in Janez Lapajne.

V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik in Kangjing Qiu, v stranskih vlogah pa Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil in drugi.

Film Razredni sovražnik je bil na Lidu pravo odkritje, saj se je že po uradni projekciji, ki je bila pospremljena s stoječimi ovacijami, začel širiti glas, da je to film, »ki ga je treba videti«. Recenzije filma so med drugim objavili Variety, Screen International in Hollywood Reporter, kar se ne dogaja pogosto, še posebej za majhen film iz majhne kinematografije. Še redkeje se dogajajo takojšnje ponudbe za distribucijo.

Razredni sovražnik ima že ponudbo za distribucijo na celotnem nemškem govornem območju, v Avstriji, Švici in Nemčiji.

Slovensko premiero bo doživel na odprtju Festivala slovenskega filma, 11. septembra, na velika platna po Sloveniji pa prihaja 12. septembra.