Na festivalu Dok v Leipzigu tudi slovenski filmi

Nemci bodo lahko videli zajeten sveženj tukajšnjih dokumentarnih in animiranih filmov.

Objavljeno
29. oktober 2014 16.06
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Festival Dok v nemškem Leipzigu, ki velja za enega najstarejših festivalov dokumentarnega filma na svetu, kasneje pa so mu dodali še tekmovalni del animiranih filmov, je v letošnji izdaji v središče postavil filme z ozemlja nekdanje Jugoslavije. Slovenija bo v tem programu predstavljena s petimi filmi. Festival poteka od 27. oktobra do 2. novembra.

Iz Slovenije bodo v programu filmov iz nekdanje Jugoslavije predvajali celovečerni film Dolge počitnice Damjana Kozoleta (2012), animirani kratki film Wanted Borisa Dolenca (2013) ter kratka filma Screens Hanne Slak (2013) in 1717 kilometrov poletja 2009 Jurija Medena (2010). Slovenski film iz časov skupne države pa bo zastopal kratki film Xenia na gostovanju Filipa Robarja Dorina iz leta 1975, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Ob festivalu poteka tudi t. i. market, na katerem se Slovenija predstavlja z dvema projektoma v predprodukciji – Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina in Tribuno režiserke Petre Seliškar – ter štirimi dokumentarnimi filmi, ki so v postprodukciji: Dom režiserja Metoda Pevca, Družina režiserja Roka Bička, Houston, imamo težavo! Žige Virca in Most čez most režiserja Boštjana Slatenška.

Predstavljeni bodo tudi trije že končani kratki dokumentarni filmi: Vsak pravi pesnik režiserjev Nejca Sajeta in Jeffreya Younga, Rejnica Mihe Možine in Zdravo! režiserke Eme Muc. V videoteki, ki bo delovala v času marketa in je namenjena akreditiranim udeležencem, pa bosta na ogled letošnji zmagovalec Festivala slovenskega filma Boj za režiserja Siniše Gačića in Mama je ena sama Mihe Čelarja.

Vsi filmi, ki bodo predstavljeni na marketu, so tudi del regionalne pobude Dokumentarci jugovzhodne Evrope (South East European Documentaries – SEED), ki ga je leta 2013 začela produkcijska hiša Restart Zagreb v sodelovanju s Hrvaškim avdiovizualnim centrom.

Projektni partnerji SEED so Slovenski filmski center, Filmski center Kosovo, Filmski sklad iz Sarajeva, Agencija za film Republike Makedonije in Filmski center Srbije v sodelovanju z Balkanskim dokumentarnim centrom iz Bolgarije, Mediteranskim filmskim festivalom Široki Brijeg in Dokufestom Prizren.