Na filmskem festivalu v Torontu slavil David Russell

Ameriški režiser je tamkajšnje občinstvo prepričal s komično dramo Silver Linings Playbook.

Objavljeno
17. september 2012 19.04
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
V Torontu se je v nedeljo sklenil mednarodni filmski festival, na katerem je, kot je odločilo občinstvo, slavil ameriški režiser David Russell s komično dramo Silver Linings Playbook (Svetla plat nesreče), povzema STA.

V zmagovalnem filmu Silver Linings Playbook v glavnih vlogah nastopata Bradley Cooper in Jennifer Lawrence. Cooper igra nekdanjega učitelja, ki, vse odkar ga je zapustila žena, preživlja težke čase. Po osmih mesecih v psihiatrični bolnišnici se preseli nazaj k staršem (Robert De Niro in Jacki Weaver), kjer spozna čudaško vdovo (Jennifer Lawrence), ki mu obljubi, da mu bo v zameno za uslugo pomagala ponovno osvojiti ženo.

Russell je na začetku festivala povedal, da so avdicije za film potekale kar preko interneta s pomočjo Skypa. Med igralci, ki so opravili intervju, je bila tudi Jennifer Lawrence, ki v filmu igra Cooperjevo ljubezen. Russell je pred tem med drugim režiral filma The Fighter (Boksar in I Heart Huckabees (Rad imam Huckabeeje).

Gledalci so film izbrali med 372 prijavljenimi filmi iz 72 držav, premagal pa je filme, kot so Argo (Argo) Bena Afflecka, The Master (Gospodar) Thomasa Andersona in Cloud Atlas (Nebesni atlas) nemškega režiserja Toma Tykwerja.

Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel Artifact (Artefakt) v režiji Bartholomewa Cubbinsa, ki prikazuje zgodbo glasbene skupine, ki se trudi uspeti v sodobni glasbeni industriji.

Film Call Girl (Dekle na poziv) švedskega režiserja Mikaela Marcimaina, zasnovan po škandalu o prostituciji, ki je v 70. letih pretresel Švedsko, je prejel nagrado filmskih kritikov v kategoriji prvencev.

Nagrado kritikov programa posebnih predstavitev je prejel francoski film Dans la maison (V hiši) Francoisa Ozona.