Na Kulturni olimpijadi v Londonu tudi slovenski dokumentarec

V Kraljevi operni hiši v Londonu bodo 2. julija prikazali slovenski dokumentarni film o štirih brezdomcih z imenom Marko.

Objavljeno
03. maj 2012 10.58
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
London in druga britanska mesta bo med 21. junijem in 9. septembrom obogatil festival London 2012, ki bo s približno 12.000 dogodki pomenil finale štiriletne Kulturne olimpijade. V Kraljevi operni hiši v Londonu bodo v tem okviru 2. julija prikazali tudi slovenski dokumentarni film o štirih brezdomcih z imenom Marko (2008).

Festival London 2012 bo vrhunec Kulturne olimpijade, ki Britancem in turistom z vsega sveta od leta 2008 ponuja širok nabor kulturnih dogodkov s področja glasbe, plesa, gledališča, filma, umetnosti in arhitekture. Doslej se je je udeležilo že okrog 18 milijonov ljudi.

Dokumentarec Marko (2008) bo na ogled v festivalskem sklopu With One Voice, ki prvič v zgodovini olimpijskih iger brezdomne ljudi vključuje v spremljevalne dogodke olimpijade. Film je avtorjev Nine Vareško, Matilde M. Dobro, Tanje Vuzem in Saša Petana je nastal v produkciji Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji Ulice in Luksuz Produkcije kot predstavitev zgodb, spominov in želja štirih oseb, ki si poleg imena Marko delijo družbeni status brezdomca.

Na festivalu London 2012 bo sicer po poročanju tujih tiskovnih agencij nastopilo približno 25.000 umetnikov iz vseh 204 držav, ki sodelujejo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah. Direktorica Kulturne olimpijade Ruth Mackenzie festival opisuje kot »največji kulturni dogodek naših življenj«.

Med zvenečimi imeni, ki se bodo udeležila Kulturne olimpijade, bodo avstralska igralka Cate Blanchett, kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei pa tudi glasbeniki Damon Albarn, Jay-Z, Rihanna, Florence and The Machine, Will.I.Am, Jessy J, Jack White, David Guetta in Tinie Tempah.

Odprtje festivala 21. junija bo med drugim vključevalo koncert Simfoničnega orkestra Simon Bolivar iz Caracasa v dvorcu Stirling na Škotskem.

Med festivalom bo kamniti velikan Stonehenge postal oder francoskih uličnih umetnikov Compagnie Carabosse, plesna skupina koreografinje Constanze Macras bo nastopila v gozdovih severnega Walesa, plesalci pod vodstvom ameriške koreografinje Elizabeth Streb pa bodo izvedli akcijske nastope - skakanje in katapultiranje z nekaterih najbolj znanih londonskih objektov.

V festivalskem sklopu Globe to Globe, posvečenem Williamu Shakespearu, bodo nastopile gledališke skupine z vsega sveta in v 37 jezikih predstavile prav tolikšno število del tega britanskega dramatika.