Načitana lepotica Emma Watson

Bo Watsonova z vlogo v muzikalu Lepotica in zver s prvega mesta najbolje plačanih igralk izpodrinila Jennifer Lawrence?

Objavljeno
19. april 2017 20.27
reu FILM-GOLDENGLOBES/
C. R.
C. R.

Emma Watson, ki jo na filmu poznamo kot prijateljico Harryja Potterja Hermiono, je z vlogo v muzikalu Lepotica in zver na poti, da postane najbolje plačana igralka na svetu. Disneyjeva adaptacija zgodbe je že slab mesec po februarski ameriški premieri presegla milijardo dolarjev izkupička, mlada igralka in manekenka pa bo očitno s prvega mesta lestvice najbolje plačanih igralk izpodrinila Jennifer Lawrence.

Igralka, ki je 27. rojstni dan praznovala pred nekaj dnevi, je pri desetih letih debitirala v filmu Harry Potter in kamen modrosti, ne da bi imela pred tem kakršnekoli igralske izkušnje. Kar je svojevrstna čarovnija. Kot tudi to, da je od leta 2001 do 2011 kot Potterjeva prijateljica Hermiona Granger nastopila v vseh osmih filmih franšize, dosegla svetovno slavo in zaslužila več kot 60 milijonov dolarjev.

Njeno vzporedno filmsko življenje na čarovniški šoli Bradavičarki je obrodilo sadove; Watsonova je leta 2014 postala ambasadorka ZN za pravice žensk in enakost spolov, v strastnih govorih po svetu se je zavzemala za možnost enake izobrazbe in kritizirala feminizem, ki izključuje moške. Feministke pa je najbolj razburila zaradi nedavnega intervjuja za revijo Vanity Fair, ko je pozirala z jopico, ki je komaj prekrivala prsi. Usule so se pritožbe, da je njen feminizem smešen in hipokritski, da je »sramota za ženske«, na kar je Watsonova odgovorila, »da feminizem vendar ni palica, s katero bi tepli druge ženske, ker ne upoštevajo pravil. Feminizem govori o svobodi, o osvoboditvi in enakosti. In res ne vem, kaj imajo s tem moje prsi.« V intervjuju je razkrila tudi ljubezen do knjig, ki je podobno strastna kot pri njenih filmskih likih; in to tako Potterjeve Hermione kot lepotice Belle, ki v francoski vaški skupnosti 18. stoletja izstopa po izobraženosti in načitanosti.