Nagrada za življenjsko delo EFA igralki Catherine Deneuve

Nagrado, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija, bo prejela na podelitvi 7. decembra v Berlinu.

Objavljeno
25. september 2013 12.16
reu GERMANY/
V. U., STA
V. U., STA

Francoska igralka Catherine Deneuve bo prejela nagrado Evropske filmske akademije (EFA) za življenjsko delo na področju filma.

Igralka, ki je v svoji karieri zaigrala v več kot stotih filmih, med drugim v filmu Larsa von Trierja Plesalka v temi, bo nagrado prejela na podelitvi nagrad EFA, ki bo 7. decembra v Berlinu.

Igralka, stara 69 let, se je rodila v igralski družini, igrati pa je začela s pomočjo sestre Francoise. Zelo kmalu po začetku kariere si je slavo prislužila z vlogami v filmih, kot sta Dežniki iz Cherbourga Jacquesa Demyja in Odvratnost Romana Polanskega.

Kot so zapisali pri EFA, je Deneuveova vedno znova poskrbela za nepozabne filmske trenutke, bodisi kot skrivnostna lepotica, malomeščanska gospodinja ali biseksualna vampirka.

V karieri je sodelovala še s filmarji, kot so Jean-Paul Rappenau, Jean-Pierre Melville in Andre Techine. Skozi celotno kariero so igralko večkrat nagradili na festivalih v Parizu, Berlinu, Cannesu in Benetkah. Za vlogo v filmu Regisa Wargnierja Indokina je bila nominirana tudi za oskarja za glavno vlogo.