Nagradi festivala LGBT filma Margariti s slamico in filmu Kako (vsakič) zmagati v dami

Zmagala sta filma iz Indije in Tajske. Organizatorji na festivalu želijo filme, ki niso iz Evrope ali ZDA, temveč iz tako imenovanega tretjega sveta.

Objavljeno
07. december 2015 15.14
V. U.
V. U.
Na 31. festivalu LGBT filma, ki se je sklenil včeraj, je glavno nagrado žirije za najboljši film, poimenovano rožnati zmaj, dobila indijska melodrama Margarita s slamico režiserke Shonali Bose. Istoimensko nagrado občinstva je dobila koprodukcija Kako (vsakič) zmagati v dami Josha Kima. Nagradi so podelili v soboto, so sporočili organizatorji.

Margarita s slamico predstavlja najstnico Lailo iz Delhija, ki je zaradi cerebralne paralize na invalidskem vozičku, zato jo starši vzgajajo zelo pokroviteljsko, v njej pa ves čas klije seme uporništva. S štipendijo se preseli v New York, kjer se ji odprejo vrata neslutene svobode. Na demonstracijah spozna aktivistko, s katero se zaljubita.

V tajsko-hongkonško-ameriško-indonezijski drami Kako (vsakič) zmagati v dami sta v ospredju močno navezana brata Oat in starejši Ek. Že od malega sta siroti, drugi je razkriti gej. A pravi konflikt niso spolne identitete in seksualnost, temveč trdovratna razslojenost in korupcija v tajski družbi. Ko gre Ek na vojaško loterijo, se Oat nespretno loti njegovega reševanja.

Festival LGBT filma je v 31. izdaji prikazoval življenje in težave, s katerimi se sooča starejša homoseksualna populacija. Na programu je bilo 23 celovečernih in 24 kratkih filmov iz 31 držav. Kot je na predstavitvi pred začetkom festivala povedal eden od selektorjev Brane Mozetič, se na festival trudijo pripeljati filme, ki niso iz Evrope ali ZDA, temveč iz tako imenovanega tretjega sveta, kjer se s tematiko LGBT šele srečujejo.

Letošnji festival je sicer zaznamoval zaplet pri financiranju, saj je zaradi »raznih proceduralnih zapletov« ostal brez podpore Slovenskega filmskega centra. Na ministrstvu za kulturo se o njihovi pritožbi pred začetkom 31. izvedbe niso izjasnili, so pa festival podprli nekateri novi sofinancerji.