Osrednja nagrada Zadnjim ledenim lovcem

Na Festivalu gorniškega filma so danes podelili nagrade. Do nedelje bodo predvajali nagrajene filme.

Objavljeno
02. marec 2018 13.15
Ekipa filma ki je dokončala film Jureta Breceljnika Zadnji ledeni lovci [Natalija Gros,Rožle Bregar,Slaviša Majstorović,Urban Potočnik,Ljubljana,Slovenija]
S. B.
S. B.
Mednarodna žirija 12. Festivala gorniškega filma je osrednjo nagrado, nagrado mesta Domžale, namenila filmu Zadnji ledeni lovci (Rožle Bregar, Jure Breceljnik, Slovenija). »Film je čaroben, od prvega do zadnjega prizora. V njem spoznamo Grenlandijo in njene prebivalce, izjemno avtentična zgodba pa je predstavljena prav z njihovega zornega kota. Protagonisti filma nas popeljejo v čudovit in nedotaknjen svet, kjer življenje še vedno poteka skladno z naravo,« je žirija zapisala v obrazložitvi.

Prav tako je izbrala najboljše filme po posameznih kategorijah. Klatež: Legenda Freda Beckeyja (Dave O'Leske, ZDA) je najboljši alpinistični film, Kokosova naveza (Sean Villanueva O'Driscoll, Belgija) najboljši plezalni, Življenje v štirih elementih (Natalie Halla, Avstrija) je najbolj prepričal v kategoriji filmov o gorah, športu in avanturi, Reinkarnacija tibetanskega meniha (Moon Chang-yong, Jin Jeon, Južna Koreja) pa v kategoriji gorska narava in kultura. Najboljši kratki film je Botanik (Maude Plante-Husaruk, Kanada).

Žirija je razdelila še častne pohvale, in sicer filmom Daulagiri, vzpon na belo goro (Guillermo Glass, Cristian Harbaruk, Argentina), Štrcelj (Taylor Keating, Cedar Wright, ZDA), Magnetna privlačnost gora (Steve Wakeford, Francija, Velika Britanija) in Santoalla (Daniel Mehrer, Andrew Becker, ZDA).

Žirija RTV Slovenija je nagradila film Magnetna privlačnost gora in bo tako na ogled tudi na RTVS.

Festival gorniškega filma se bo sklenil v nedeljo; danes sta na sporedu še predavanji alpinistov Ines Papert (od 18. uri) in Silva Kara (ob 20. uri) v Cankarjevem domu, sicer pa se bodo od nocoj do nedelje na vseh prizoriščih (CD v Ljubljani, kino Metropol v Celju, Mestni kino Domžale in planinski muzej v Mojstrani) predvajali samo še nagrajene filme.

Predstave v Cankarjevem domu so skoraj razprodane.