Nove mednarodne nagrade za slovenski film

V septembru so slovenski filmi prejeli že šest mednarodnih filmskih nagrad.

Objavljeno
22. september 2014 12.07
Rok Biček
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Na 16. Filmskem festivalu Film by the Sea na Nizozemskem so v petek podelili nagrade. Nagrado žirije mladih gledalcev je prejel slovenski film Drevo režiserke Sonje Prosenc.

Žirija, ki je bila sestavljena iz 25 članov iz Nizozemske in Belgije, starih med 16 in 23 let, je v obrazložitvi zapisala, da je še posebej uživala v tihih trenutkih filma, ki pustijo prostor za interpretacijo. Pohvalili so nekronološko naracijo in zelo eksperimentalno delo kamere. Zapisali so, da gre za delo, ki si ga bodo z veseljem ogledali filmoljubci, ki se ne bojijo razmišljati.

Film je bil na voljo gledalcem na štirih projekcijah, žirija pa je ocenjevala deset filmov, med njimi sta bila Jack režiserja Edwarda Bergerja in Under the Skin s Scarlett Johansson in v režiji Jonathana Glazerja. Med deseterico je izbrala tri finaliste, na koncu pa nagradila slovenski film Drevo. Na pravkar končanem Festivalu slovenskega filma je film Drevo prejel štiri nagrade, med njimi tudi nagrado filmskih kritikov za najboljši film, nagrada mladinske žirije na Nizozemskem festivalu pa je prva mednarodna. Podelitev nagrad se je udeležila tudi režiserka Sonja Prosenc.

V istih dneh (12.−21. septembra) je na Madžarskem potekal 11. Mednarodni filmski festival Jameson CineFest v Miskolcu, tretjem največjem mestu sosednje države. V tekmovalni program dvajsetih filmov z vsega sveta se je uvrstil tudi Razredni sovražnik režiserja Roka Bička in producenta Triglav film.

Na madžarski premieri filma je prejel nagrado Emeric Pressburger, glavno nagrado festivala, ki jo podeljuje devetčlanska mednarodna festivalska žirija; režiserju filma prinaša 5000 evrov. Ob glavni nagradi pa je film prejel še nagrado FICC, mednarodne federacije kinoklubov, ki jo je podelila tričlanska žirija.

Glavna festivalska nagrada je poimenovana po madžarsko-angleškem scenaristu, režiserju in producentu Emericu Pressburgerju (1902–1988), ki se je kot Imre József Pressburger rodil prav v Miskolcu na severovzhodu Madžarske. Podelitve nagrad se je v soboto udeležil tudi Rok Biček.