Nove nagrade slovenskim filmom

Septembrske nagrade za Vojnovića in Bička, novi festivali za Sonjo Prosenc.

Objavljeno
17. september 2014 12.19
Čefurji raus!
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Goran Vojnović je v Aleksandriji na nedavnem 30. Filmskem festivalu mediteranskih držav prejel za film Čefurji raus! nagrado za najboljšo režijo v mednarodni konkurenci. Na festivalu, ki je trajal od 10. do 16. septembra, so pokazali 124 filmov različnih dolžin in žanrov iz več kot 27 držav. Film je nastal v produkciji Arsmedia, v produkciji Triglav filma pa je nastal Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička, ki je tri dni prej prejel dve nagradi na 7. mednarodnem festivalu filmske režije - LIFFE v Leskovcu, Srbija. Festival je potekal od 9. do 13. septembra. Igralec Igor Samobor je prejel nagrado zlati lešnik za najboljšo moško vlogo za upodobitev profesorja Roberta Zupana, režiser Rok Biček pa tretjo nagrado za režijo Živojin Žika Pavlović. Veliko nagrado Živojin Žika Pavlović pa je prejel Ivan Ikić za režijo koprodukcijskega filma Barbari, ki je na festivalu v Portorožu prejel nagrado za najboljšo koprodukcijo.

Vse tri nagrade za režijo (velika, druga in tretja) so na festivalu v Leskovcu poimenovane po Živojinu (Žiki) Pavloviću, ki je pustil pomembne avtorske sledi tudi v slovenski filmski zgodovini

Film Drevo, režiserke Sonje Prosenc in produkcije Monoo, ki je svetovno premiero imel na festivalu v Karlovih Varih in je na festivalu v Portorožu prejel tri nagrade, pa se odpravlja na intentivno jesensko festivalsko turnejo. Te dni ga lahko gledajo na festivalu 16. Film by the Sea, ki poteka v mestu Vlissingen, na jugozahodu Nizozemske. Festival poteka od 12. do 21. septembra, ocenjevala ga bo žirija mladih gledalcev. V poljskih Katowicah pa se 23. septembra začenja filmski festival Ars Independent, ki bo trajal do 28. septembra. Film Drevo se je uvrstil v tekmovalnih program sedmih filmov, ki so lahko samo prvenci ali drugi filmi.

V Londonu pa se 24. septembra začenja 22. Raindance Film Festival, ki poteka do 5. oktobra. Film Čefurji raus! bo tu imel svojo britansko premiero, ravno tako pa tudi dokumentarni film Projekt rak, režiserja Damjana Kozoleta. Film Gorana Vojnovića bo na sporedu 28. in 29. septembra, Kozoletovo filmsko posvetilo performerju Ulayu pa 25. in 26. septembra.