Nove zvezde slovenskega filma

16. Festival slovenskega filma v Portorožu v znamenju Razrednega sovražnika.

Objavljeno
15. september 2013 21.17
Vesna Milek, Sobotna priloga
Vesna Milek, Sobotna priloga

Ljubljana – V portoroškem avditoriju je zmago slavil Razredni sovražnik Roka Bička: poleg vesne za najboljši film je bila podeljena tudi vesna Igorju Samoborju in Nataši Barbari Gračner, film pa je dobil tudi – za številne filmarje najpomembnejšo nagrado – nagrado občinstva.

S slovesno podelitvijo nagrad v portoroškem avditoriju se je končal 16. Festival slovenskega filma, ki ga je letos prevzela nova ekipa z Igorjem Prasslom na čelu. Tričlanska žirija, v kateri so bili režiserka Hanna A. W. Slak, hrvaški režiser Hrvoje Hribar in režiser Olmu Omerzu, je po pričakovanjih vesno za najboljši film podelila Roku Bičku za film Razredni sovražnik.

Igor Samobor je za vlogo avtoritativnega profesorja zasluženo dobil vesno za najboljšo moško vlogo, Nataša Barbara Gračner pa je za izjemno vlogo ravnateljice prejela nagrado za najboljšo stransko žensko vlogo. Poleg tega, da je Razredni sovražnik dobil še nagrado za kostumografijo, je treba omeniti, da so si bili morda prvič v zgodovini festivala edini tako strokovna žirija, žirija kritikov in občinstvo.

Žirija filmskih kritikov (Nina Cvar, Tina Bernik in Živa Emeršič) se je odločila, da si Razredni sovražnik zasluži tudi nagrado kritike »za izvirno psihološko dramo, v kateri za ta čas in prostor še posebno aktualno tematiko uspešno nadgradi s suverenim obvladovanjem filmske govorice«; za najboljši film festivala ga je razglasilo tudi občinstvo.

Kot je za Delo povedal presenečeni Biček: »Trojčka nismo pričakovali! Sploh pa ne po sobotni maracani!« S čimer je mislil na izjemen odziv občinstva po projekciji filma Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje 2, ki je tokrat ostal brez nagrade.

Žirijo je zapeljal tudi Marko Šantić, ki je za film Zapelji me prejel nagrado za najboljšo režijo. Nina Rakovec, ki je prejela vesno za najboljšo žensko vlogo v filmu Nejca Gazvode Dvojina, bi si po mnenju mnogih zaslužila tudi vesno v Zapelji me. Dvojina se lahko pohvali tudi z najboljšo filmsko glasbo: Vesna je šla v roke ‘köbenhavnskemu dvojcu’ Monkey Cup Dress. Nagrado za najboljšo stransko moško vlogo so si razdelili kar trije igralci iz filma Gorana Vojnovića Čefurji Raus, Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek.

Najboljši dokumentarec je Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj v režiji Janeza Burgerja, žirija pa je z vesno nagradila tudi vrhunsko montažo Miloša Kaluska. Najboljši scenarij sta po mnenju žirije napisala režiser Matjaž Ivanišin in Nebojša Pop - Tasić za film o letošnjem nagrajencu Karpu Godini z naslovom Karpopotnik.

Po obrazih filmarjev in gostov sodeč se je letošnji festival približal temu, kar si nacionalni filmski festival zasluži. Zdaj se mora zganiti država.

Novi vodja festivala Igor Prassel je po podelitvi dejal, da »je proračun 70.000 evrov preprosto premajhen za organizacijo nacionalnega filmskega festivala, sploh če ga primerjamo z vsaj dvakrat večjim proračunom Borštnikovega srečanja«.

Tudi Direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar ni skrival optimizma: »Letošnja superprodukcija kaže na vitalnost nacionalne kinematografije in žanrsko raznovrstnost.«