Oliver Stone posnel serijo intervjujev s Putinom

Stone se je s Putinom srečeval med julijem 2015 in letošnjim februarjem. Rezultat je štiridelna serija z naslovom The Putin Interviews.

Objavljeno
13. junij 2017 12.54
V. U., STA
V. U., STA
Ameriški režiser Oliver Stone je med svojimi zadnjimi projekti opravil serijo intervjujev z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Z njim si je med drugim ogledal film Dr. Strangelove v režiji Stanleyja Kubricka, je povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Stone se je s Putinom srečeval med julijem 2015 in letošnjim februarjem. Rezultat je štiridelna serija z naslovom The Putin Interviews. Na vprašanje DPA, kako se je projekt začel, je Stone pojasnil, da je za potrebe filma Snowden potoval v Moskvo, da bi se srečal z Edwardom Snowdnom in se je tedaj pogovarjal s Putinom o žvižgačevi aferi, ruski predsednik pa ga je presenetil s svojim jasnim pogledom na zadevo.

Serija o Putinovi vladavini

Stone je ugotovil, da Putin pozna njegovo delo in ga spoštuje, izkazalo pa se je, da je odprt za širše sodelovanje. »Mislim, da je vedel, da sem mu pripravljen resnično prisluhniti, ne zato, ker bi me v resnici potreboval, ampak zato, ker mu je zagotovo prišel prav zahodni medij, ki ga bo pravično obravnaval, ne pa zgolj zasmehoval,« je pojasnil režiser. Dodal je, da je osnovna ideja vselej bila predstaviti obdobje njegove vladavine in njegov pogled na rusko politiko, še posebej rusko-ameriške odnose.

Na vprašanje DPA, zakaj meni, da je od Putina izvedel več, kot bi to uspelo novinarju, pa je odgovoril, da imajo novinarji drugačno polje zanimanja. Stone je povedal, da poskuša prek pogovorov s Putinom o intelektualnih in političnih temah ustvariti njegov osebni portret. Na projekt gleda kot na štiriurno partijo šaha: »V prvem pogovoru sva razbila led, nato sva se začela bolje spoznavati, v četrtem pa sem se usmeril v prihodnost.«

Ogled filma, ki se dotika atomske vojne

Dodal je, da Putina zahodni mediji predstavljajo kot barabo, a v portretu se pokaže v realistični podobi, kot mož, ki vodi državo in mu je resnično mar za Rusijo. Stone si je v družbi Putina ogledal tudi film Dr. Strangelove. Režiser je pojasnil, da si je z ruskim predsednikom želel ogledati ta film, ki se dotika atomske vojne, in opazovati njegov odziv. Ruski predsednik je po njegovih besedah 25-minutni izsek iz filma popolnoma razumel.

Z resnim tonom je ocenil, da bi se situacija iz filma danes z lahkoto ponovila, saj imamo tudi boljšo tehnologijo. Stone je ob pomisleku novinarja DPA, da bi te besede kdo razumel napačno, kot nekakšen namig, dodal, da Zahod ne razume, da so Rusi v resnici paranoični glede vojne, saj so jo doživeli.

Ob zaključku pogovora je Stone dejal, da Putina ni spoznal na tak način, da bi lahko rekel, ali mu je kot oseba všeč ali ne, pogovore z njim je razumel kot del posla. Vsekakor pa spoštuje njegova prizadevanja: »Predstavljal je interese Rusije in vse zelo dobro pojasnil.«