Pevčeva Gospodična prejela nagrado filmskih kritikov FIPRESCI

Zmagovalec portugalskega festivala Festroia je film Parada Srdjana Dragojevića. Prikazan je bil tudi Gazvodov Izlet.

Objavljeno
02. oktober 2012 19.41
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Setubal - Film Metoda Pevca Lahko noč, gospodična je na filmskem festivalu Festroia v portugalskem mestu Setubal prejel nagrado združenja mednarodnih filmskih kritikov FIPRESCI. Glavno nagrado je prejel film Parada režiserja Srdjana Dragojevića, katerega koproducent je bila tudi produkcijska hiša Forum Ljubljana; prikazali so tudi film Nejca Gazvode Izlet.

Mednarodno žirijo 28. filmskega festivala Festroia, ki je potekal med 21. in 29. septembrom, so sestavljali filmski kritiki Michel Euvrard iz Kanade, Furio Fossati iz Italije in Dean Kotiga s Hrvaške, piše STA.

Omenjena nagrada je že druga nagrada, ki jo je v mesecu dni prejel Pevčev film. Igrani celovečerec je bil nagrajen konec avgusta v albanskem mestu Drač, v katerem je potekal 6. mednarodni filmski festival. Prejel je nagrado srebrni gladiator za najboljši film v programu Balkan Film. Sicer se film lahko pohvali tudi s tremi zlatimi arenami, ki jih je lani dobil na puljskem filmskem festivalu.

V filmu režiserja in scenarista Metoda Pevca v glavnih vlogah nastopajo Polona Juh, Jernej Šugman, Mila Fürst, Jan Cvitkovič, Marinka Štern, Igor Žužek, Jana Zupančič in Pia Zemljič. Nastal je v koprodukciji Vertigo Emotionfilma in hrvaškega 4 Film. Film sta sofinancirala nekdanji Filmski sklad Republike Slovenije in Hrvaški avdio-vizualni center.