Podelili so 64. emmyje

Serija "Homeland" je na podelitvi televizijskih nagrad emmy osvojila naziv najboljše dramske serije.

Objavljeno
24. september 2012 11.21
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Los Angeles - Serija "Homeland" je na nedeljski podelitvi televizijskih nagrad emmy prekinila štiriletno vladavino Oglaševalcev (Mad Men) in osvojila naziv najboljše dramske serije. Nagrado za najboljšo komično serijo pa je ponovno osvojila Moderna družina (Modern Family), poroča Slovenska tiskovna agencija.

Štiriinšestdesetletno podelitev emmyjev je iz Los Angelesa prenašala televizija ABC, ki je odnesla skupaj pet nagrad in zaostala le za televizijo HBO s šestimi osvojenimi emmyji. Televizija Showtime je odnesla štiri emmyje, med njimi najbolj prestižnega za dramsko serijo.

Claire Danes in Damian Lewis sta osvojila tudi emmyja za najboljšo žensko ter moško vlogo v seriji "Homeland", ki govori o vojni proti terorizmu na ameriških tleh. Danesova je ob prejemu nagrade povedala, da je med drugim zelo vesela tudi tega, da je predsednik ZDA Barack Obama velik oboževalec serije.

Nov dokaz, da je Hollywood bolj naklonjen demokratom kot republikancem, je tudi razglasitev najboljše mini serije oziroma televizijskega filma. To je postala zgodba o nekdanji republikanski podpredsedniški kandidatki Sarah Palin "Game Change".

Igralka Julianne Moore je ob prejemu emmyja za glavno žensko vlogo v istem filmu veselo poudarila, da je še posebej zadovoljna za čast, ker ji je Palinova za upodobitev v filmu izrekla negativno kritiko. Film v produkciji televizije HBO je dobil tudi emmyja za režijo (Jay Roach) in scenarij (Danny Strong).

Za smeh je med podelitvijo skrbel voditelj komik Jimmy Kimmel, ki je uresničil napoved, da bo povlekel za nos tiste, ki si prenosa ne bodo ogledali. Zvezdnika serije "30 Rock" Tracyja Morgana je ob prihodu na oder povabil, naj se uleže na tla, občinstvo pa je naprosil, naj preko facebooka in twitterja sporoči, da se je onesvestil, kar lahko vidijo v živo. Lažna novica se je razširila kot požar in nekoliko povečala gledanost podelitve.

Kimmelu pa s svojo nominirano oddajo "Jimmy Kimmel Live" ni uspelo prekiniti kraljevanja Johna Stewarta v kategoriji varietejskih oddaj. "The Daily Show with John Stewart", ki se norčuje iz absurdnosti sodobnih ameriških politikov in aktualnih dogodkov, je odnesel že desetega emmyja po vrsti.

Emmyja za glavno žensko vlogo v komični seriji je dobila Julia Louis-Dreyfus (Veep), za moško pa Jon Cryer (Two and a half Men). Cryer je v tej seriji v glavni vlogi zamenjal Charlia Sheena, ki so ga pognali skozi vrata zaradi težav z alkoholom, mamili in obnašanjem. Moderni družini sta poleg naziva najboljše komične serije emmyja zagotovila tudi Eric Stonestreet in Julie Bowen za stransko moško oziroma žensko vlogo.

Med nagrajenimi je bil tudi Kevin Costner, in sicer za glavno moško vlogo v mini seriji ali filmu (Hatfields & McCoys). Serija, ki pripoveduje zgodbo o krvnem maščevanju med dvema podeželskima ameriškima družinama, je prejela tudi emmyja za stransko moško vlogo. Dobil ga je Tom Berenger. Emmy za stransko žensko vlogo v mini seriji ali filmu pa je pripadel Jessici Lange (American Horror Story).

Že devetič po vrsti je naslov najboljše resničnostne oddaje osvojila "The Amazing Race", na podelitvi pa so se spomnili tudi umrlih televizijskih ustvarjalcev, med njimi lani umrlega Andyja Griffitha ter Phyllis Diller, Davyja Jonesa in Richarda Dawsona, zaključuje STA.